Kommunal beredd ta strid om avtalen

I helgen ska Kommunal och arbetsgivarparten SKR slutförhandla i avtalsrörelsen som pausades i våras. Men parterna står långt från varandra och det jäser i Kommunals led.

Carola Berggren, ordförande för Kommunal i Piteå, säger att det finns en oro bland medlemmarna, men att det samtidigt finns en kampvilja som i förlängningen kan leda till konflikt. (Arkivbild)

Carola Berggren, ordförande för Kommunal i Piteå, säger att det finns en oro bland medlemmarna, men att det samtidigt finns en kampvilja som i förlängningen kan leda till konflikt. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2020-10-30 19:00

På Kommunals hemsida står det att kravet är högre lön till alla samt en särskild lönesatsning för yrkesutbildade i välfärden.
Motparten SKR (Sveriges kommuner och regioner) vill hellre satsa på ett sifferlöst kollektivavtal som innebär att parterna kommer överens om att löneutrymmet ska processas fram på lokal nivå utan inblandning från branschnivån.
– Det finns en oro bland medlemmarna att det inte ska bli någon löneökning om allt ska lösas på lokal nivå. Det kan bli svårt och slå väldigt olika, säger Carola Berggren, ordförande för Kommunal i Piteå.
"SKR står i nuläget fast vid sitt bud om sifferlösa avtal, vilket kan innebära noll procent i löneökning. Noll! Det är så skamligt att man blir ledsen och jag undrar om gemene man känner till detta", skriver en av Kommunals medlemmar i Piteå på Facebook.

När avtalsrörelsen pausades på grund av coronan i våras så kom parterna överens om att sikta in sig på att ha ett avtal i hamn senast den 31 oktober. I helgen ska parterna träffas och eventuellt slutförhandla.
Parterna är långt från varandra?
– Ja, men kampviljan är hög och jag tror att många är beredda att strejka för bättre lön och villkor, säger Berggren.
Avtalsrörelsen brukar utgå från det så kallade "märket" (avtalet inom industrin), men Carola Berggren anser att Kommunal ska ha mer än så.
– Det är vår tur nu, säger hon.

Piteås kommunalråd Anders Lundkvist (S) säger att Piteå kommun som enskild arbetsgivare ser fördelar med att teckna avtal lokalt och så nära verksamheten som möjligt.
– Det är inget vi diskuterat och nu avvaktar vi de centrala förhandlingarna, men jag tycker att SKR tänker rätt.
Det finns farhågor om att det kan leda till noll kronor i påslag?
– Det tror jag inte. Det handlar mer om att lönen ska avspegla det man gör. Inte ens för den enskilde bör det förekomma nollpåslag.
Längre semesterperioder och förändring av arbetstider ser han som centrala frågor.
– Det är inget som vi på lokal nivå tänker driva, säger Anders Lundkvist. 

Förutom högre lön till alla samt en särskild lönesatsning för yrkesutbildade i välfärden vill Kommunal ha hållbara arbetstider som ger tid för återhämtning.
Vidare trygga anställningar som gör det möjligt att bygga välfungerande arbetslag och säkra kvaliteten i verksamheterna. Samt semester under sommarmånaderna som gör det lättare att kombinera jobb och privatliv.

SKR är i sin tur tydlig med att lönen ska sättas så nära verksamheten som möjligt, gärna i dialog mellan chef och medarbetare ute på arbetsplatserna. Lönen ska vara individuell och differentierad. 
Något som skulle kunna innebära noll kronor i påslag.
Det finns också en önskan om längre semesterperiod för att lösa sommarbemanningen och större flexibilitet när det gäller arbetstider och scheman.

Ingen av parterna på central nivå vill i nuläget kommentera de pågående förhandlingarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!