Kollektiv på Stormyrberget – ska odla på 7 000 kvadrat

Mari Ramnek satsar på odlingsverksamhet tillsammans med två vänner. "Det blir en blandning av det moderna och det traditionella, det unga och det gamla”, säger hon.

Zivva Sabaite, Mari Ramnek och Felicia Goossens vill ta ett steg i riktning mot hållbar, lokal matproduktion.

Zivva Sabaite, Mari Ramnek och Felicia Goossens vill ta ett steg i riktning mot hållbar, lokal matproduktion.

Foto: Linda Sundström

Piteå2021-05-29 07:00

Piteåbon som driver företaget Zebra i norr flyttade till Stormyrberget 2018 där hon bland annat har drivit gårdsbutik och trädgård. Hon har nu bearbetat sin mark på en hektar i tre säsonger för att kunna odla optimalt.

– Vi kommer att bedriva grönsaksodling, förädling och gårdsbutik samt bokade evenemang, säger Mari Ramnek.

På 7 000 kvadratmeter friland ska grönsaker odlas till försäljning och två tunnelväxthus på 150 respektive 36 kvadratmeter håller på att färdigställas. En biodling finns redan på gården. Verksamheten är ett steg i riktning mot hållbar, lokal matproduktion.

– Vi behöver bli mer självförsörjande här uppe. Det fungerar utmärkt att odla här. Vi har ljust många timmar och svalt på natten, vilket gör att sockerhalten stiger i bär och frukt och smakar mer.

Verksamheten kommer att drivas tillsammans med vännerna Zivva Sabaite och Felicia Goossens. De bor i Öjebyn, men kommer bo på gården under veckorna.

– Jag har alltid varit fascinerad av Maris entreprenörskap och förmåga att skapa möjligheter. Det är jättekul att få hoppa på projektet, säger Felicia Goossens.

Hon är nyutbildad yogalärare, pluggar företagsekonomi och har nyligen kommit hem efter några år i Stockholm, Göteborg, New York och på Gotland.

undefined
Zivva Sabaite sköter om tomatplantorna som snart ska flytta in i det stora växthuset. "Jag spelar fransk och kubansk musik för dem", säger hon med ett leende.

Zivva Sabaite är kock med erfarenhet av restaurangbranschen på bland annat Gotland och västkusten, samt i London. Hon ser fram emot en hållbar livsstil där hela grödorna tas tillvara.

– Jag är uppvuxen i Litauen. Mina föräldrar och min farmor och farfar odlade hela somrarna och jag fick hjälpa till. Det var en självklarhet. Men jag kom bort från det när jag kom till Sverige för 14 år sedan. Det är dags att ha likadana tomater som mina föräldrar odlade, säger hon.

Ett tjugotal olika sorter och fyrahundra tomatplantor ska snart flytta in i det stora växthuset.

– Jag spelar fransk och kubansk musik för dem, säger Zivva Sabaite med ett leende.

Harmoni och mentalt välbefinnande står i centrum för hela verksamheten.

– Hållbarhet för oss är att känna arbetsglädje och lust. Vi satsar på det vi själva är intresserade av och det som inspirerar oss. Om verksamheten präglas av det så blir den också lönsam på fler sätt än bara ekonomiskt, säger Mari Ramnek.

undefined
Planen är att hålla någon form av meditation för besökare, berättar Felicia Goossens.

Yoga ska implementeras i det dagliga arbetet. Eventuellt kommer Felicia Goossens också att hålla yogaevent eller meditation för besökare.

– Det handlar om att försöka skapa en så hållbar arbetsmiljö som möjligt och komma ifrån stress. Hållbarhet i själen är lika viktig som att jobba med bra jord, säger hon.

undefined
Mari Ramnek har sedan tidigare drivit gårdsbutik på Stormyrberget. I tre säsonger har hon bearbetat sin mark för att kunna odla optimalt.

Det är inte bestämt när verksamheten öppnar, men de planerar för fullt och kan avslöja att många olika grödor kommer att odlas och att tomatprovningar kommer anordnas. Med anledning av coronapandemin kommer de ta emot bokade besök i juli, men planen är att öppna upp för skördemarknadsdagar i augusti.

– Det här känns jätteroligt. Det blir en blandning av det moderna och det traditionella, det unga och det gamla, säger Mari Ramnek som hoppas kunna utveckla lokala samarbeten för en mer hållbar matförsörjning och utveckling i Piteå.

– Vi vill vara en del av en positiv utveckling i regionen där allt fler får upp ögonen för bra mat och råvaror av hög kvalitet. Jag vill inte bara se grönsaker, bär och frukt växa här – jag vill även se människor växa i en miljö präglad av hållbarhet för både människor och natur, säger hon.

      .

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!