Under några veckor besöker de flera av de små örikena i Oceanien för att delta i orienteringstävlingar i terräng som garanterat inte ser ut som hemma. Resans final blir Veteran-VM på Nya Zeeland.
Det blir tolfte gången paret deltar. Båda tävlar i 65-årsklassen.
– Vi är väl inga medaljämnen, men a-final siktar vi på, sa Torbjörn Lundberg när PT träffade paret innan resan.
LÄS OCKSÅ: Orienterare laddar för VM-äventyr
Häromdagen damp det ner en reserapport från första stoppet på Nya Kaledonien, en ögrupp i Melanesien i Stilla havet, nordöst om Australien. Förutom att resa runt på ön hann Irene och Tobbe givetvis med en orienteringstävling i tropisk terräng.
OOO
Här kan du läsa första avsnittet i Irenes resedagbok:
Vi är två glada orienterare från Piteå IF OK, Torbjörn "Tobbe" Lundberg och Irene Danielsson (som håller i pennan). För närvarande är vi ute på en kombinerad orienterings- och turistresa i Oceanien. Första och största delen av resan reser vi i grupp med en resebyrå som specialiserat sig på orienteringsresor. Sista veckan tillbringas på Sydön i Nya Zeeland, då reser vi resa egen hand.
Nickel en miljöbov
Nu har vi avverkat resans första del, sex dagar i Nya Kaledonien, och det kan vara på tiden att skriva ner några intryck.
När vi kom från kyliga Piteå, det var nollgradigt när vi for därifrån, så möttes vi av sol, värme och ett grönt, kuperat landskap. Bergen bjuder på såväl vackra vyer som utmaningar när det gäller till exempel orienteringen och innehåller också naturfyndigheter.
Nya Kaledonien är världens tredje största producent av nickel och står för 25 procent av världens nickelproduktion. Dock har gruvdriften orsaka ett miljöproblem med nedhuggna skogar och uttorkade vattendrag som följd. Enligt våra guider försöker man nu komma tillrätta med miljöproblemen.
Tillbakalutad atomsfär
Vi som turister kunde njuta av ljuvligt varmt badvatten, vänliga människor och en behagligt "laidback" attityd. Vid strandpromenaden flanerar eller joggar människor, och boulespelare samt sol- och badnjutare är också rikligt förekommande. Långt ute till havs ser man många kite-surfare, och vår guide berättade att Nya Kaledonien har många framstående idrottsutövare i form av bland annat simmare, kite-surfare och fotbollsspelare.
Dansant folklore show
Vi hann med en intressant och informativ sightseeingtur i huvudstaden Noumea med omgivningar, där vi fick veta en del om bland annat den franska kolonisationen som inleddes på 1800 talet.
På utflykten till korallön Amadee Islands fick vi uppleva en folklore show med tydlig melanesisk prägel, påminnande om våra föreställningar om Hawaii. I land hör vi reggae med franskspråkig sång.
Lever sida vid sida
Nya Kaledonien känns både franskt och melanesiskt. Och det är väl just så Nya Kaledonien är, en blandning av franskättlingar, melaneser, polyneser, invandrade vietnameser, japaneser, italienare och spanjorer. Enligt våra guider lever folkgrupperna ganska friktionsfritt tillsammans, sida vid sida men inte så mycket blandade. Hel självständighet diskuteras – man ska ha en folkomröstning 2018 – men den kan bli svårt på grund av den starka ekonomiska beroendet av Frankrike.
Cyklon stoppade tävlingen
Orienteringen då? Kuperat, ganska täta buskage, terräng som skiljer sig från hemmaterrängen. Vi deltog i en tredagarstävling som blev tvådagars. En mindre cyklon gjorde nämligen att dag tre blev inställd.
Första dagen var det 36 grader varmt, och vi konstaterade båda att nordsvenska hjärnor inte håller en hel distans i den värmen. Vi gjorde stora misstag i slutet av respektive bana. Ändå kom vi på bättre delen placeringsmässigt (men lååångt efter tidsmässigt) och fick varsin sjätte plats.
Piteå IF:s feminina del kunde dag två, då det regnade, vilket faktiskt var ganska skönt, glädja sig åt en andraplats en dryg minut efter segraren: Tobbe blev åtta, och var inte helt nöjd.
Ingen av oss fick klättra upp på den attraktiva prispallen för sammanlagd placering, men vi fick en nyttig insikt i orientering i tropisk terräng.
Fiji nästa
Vår sista orientering var en träningsorientering i ett friluftsområde nära vårt hotell. Vi avnjöt fantastiska (och svettiga) vyer under loppet eftersom parken innehåller ett utsiktsberg.
Nu tar vi nya tag för Vanuatu och Fiji.