Hon har planerat innehållet i kol-utbildningen vid Furunäsets vårdcentral tillsammans med Barbro Lyckarp, eftervårdsombud hos Hjärt- och lungsjukas förening såväl i Piteå som i länet.
Rökstopp
I 9 fall av 10 orsakas kol av rökning och var tredje rökare över 50 år har sjukdomen. Kol är en kronisk lungsjukdom som delas in i fyra stadier, från preklinisk kol till svår kol. Sjukdomen går inte att bota, men väl att lindra. Genom att sluta röka - och endast därigenom - bromsar man försämringen och förlänger överlevnaden.- Kol, som medför en gradvis försämring av lungfunktionen, är egentligen två sjukdomar: kronisk bronkit och lungemfysem. Förr kallades sjukdomen "rökarlunga", omtalar Carina Pettersson.
Symtomen är: sämre kondition, svårt att andas, hosta, slem. Kol upptäcks ofta genom att patienten är trött och hängig och blir förkyld gång på gång. Om det finns anledning att misstänka kol kan vårdcentralen erbjuda en lungfunktionsundersökning, så kallad spirometri. Det är enda sättet att diagnostisera kol.
Carina Pettersson säger att den som drabbats av kol kan ha svårt att acceptera sin sjukdom. Det gäller kanske kvinnor i synnerhet.
- De allra flesta som får kol är eller har varit rökare och det kan vara både ångestladdat och skamfullt att erkänna att man har en sjukdom som man åsamkat sig själv.
Det är vanligt att kvinnor försöker dölja sin sjukdom och till exempel säga till omgivningen att de har astma, förklarar Barbro Lyckarp i Hjärt- och lungsjukas medlemstidning Status.
Det kan tyckas självklart att den som får veta att han eller hon har kol försöker att fimpa omedelbart. Men faktum är att kol-patienten kan ha svårt att finna motivation för att sluta röka. Möjligen tycker man att loppet är kört i och med att kol är en obotlig lungsjukdom.
Ta eget ansvar
Men genom att sluta röka bromsar man alltså försämringen och det finns mycket man kan göra för att må bättre.Deltagarna i kol-utbildningen på Furunäsets vårdcentral, sex kvinnor med diagnostiserad kol som bor inom vårdcentralens upptagningsområde, får under åtta onsdagar lära sig mera om sjukdomen, om läkemedelsbehandling och annan behandling vid kol, om kost och motion, andnings-, hostnings- och inhalationsteknik, hur man kan arbeta energibesparande med mera.
Målet är att få välutbildade patienter som har möjlighet att ta eget ansvar för sin sjukdom.<\c>