Videon är inte längre tillgänglig
För männen i Norrbotten är trenden däremot positiv. Antalet män som dör i sjukdomen har minskat med 35 procent under samma tioårsperiod.
Maria Henriksson jobbar som astma- och kolsköterska och rökavvänjare vid Norrfjärdens vårdcentral.
Hon förklarar skillnaden mellan kvinnor och mäns sjukdomssiffror med rökningens historia
- Förr i tiden var det fler män än kvinnor som rökte och vi såg en sjukdomstopp hos dem för några år sedan. Kvinnorna började röka senare, i mitten av 1900-talet, och deras sjukdomstopp kommer nu, säger hon.
Obotlig
Kol är en sjukdom som inte kan botas, men däremot behandlas. Det gör man med hjälp av astmaliknande medicin.
- Men först och främst är rökstopp a och o. Sedan är det
också viktigt att vara aktiv och röra på sig, på så sätt kan sjukdomen stå stilla och inte bli värre, säger Maria Henriksson.
Den största bidragande faktorn till sjukdomen är rökning, men Maria Henriksson påpekar att det också finns andra bidragande faktorer.
- På vår vårdcentral är cirka 60 procent av kol-patienterna rökare. Men vi behandlar också före detta målare och asfaltläggare som har jobbat i en dålig arbetsmiljö med mycket kemikalier och som genom det har utvecklat sjukdomen. En dålig grundfysik, till exempel dåliga luftrör, kan också göra att man blir sjuk, säger hon.
Över en halv miljon svenskar är drabbade av kol. Under augusti samlar Hjärt-lungfonden in pengar för att finansiera två nya forskningsprojekt kring varför vissa drabbas av kol och andra inte. Målet är att på sikt halvera antalet dödsfall.