I dag lagas omkring 550 portioner mat i sjukhusköket varje dag. Man försörjer patienter, sjukhusets restaurang och rättspsyk i Öjebyn med mat. Dessutom tillkommer ett antal konferenser och affärsluncher som arrangeras av landstinget.
Ett kommunalt övertagande av köksverksamheten skulle innebära 4 000 dagliga portioner och en klar kvalitetsförsämring enligt kökspersonalen.
- Nu får vi fortsätta att laga mat från grunden i stället för att bara sprätta kartonger. Kommunens mat kallar vi för rester och deras verksamhet påminner om en fabrik, säger kocken Gunilla Vikberg.
Landstingets kökspersonal är kritisk till Piteå kommuns planer på att laga all mat till skolor och äldreboenden i storkök.
- I övriga Sverige övergår man till småskalighet och mindre kök, säger Vikberg.
- Man måste fråga sig vad som är viktigast - kvalitet eller kvantitet. Vi försöker ha kockträffar och prata rätter och matsedlar, säger Anita Hieta, kock.
Trots att köket verkar stanna under landstingets vingar är lokalerna i stort behov av renovering.
- Det är det första som måste göras, bland annat så behöver vi nya maskiner. Vi har vår yrkesstolthet - maten ska smaka gott och därför känns det bra att fortsätta laga den från grunden, säger Ann-Sofie Lindström, enhetschef.
Att maten på sjukhuset är god skriver nog patienterna under på. En namninsamling, som kräver att köket stannar i landstingets ägo, har genomförts.