Martin Vidgren uppger att polisen inte ser någon stor ökning av det utbredda missbruket, men att det allt oftare dyker upp mer kokain i krogmiljö.
Kokain används ofta som partydrog och han menar att de flesta som just nu använder kokain i Piteå inte har ett missbruk. Däremot är drogen starkt beroendeframkallande och det är lätt att hamna i ett missbruk.
– Många provar för att de är nyfikna, det är på den nivån. De har fortfarande ett val, säger han och fortsätter:
– Många vuxna missbrukare tog några dåliga beslut som unga och de får lida för det resten av livet. Flera av de som börjar med kokain nu är redan vuxna och borde veta bättre.
Martin Vidgren har jobbat med narkotika i Piteå på gatunivå i drygt 15 år.
– Jag har gjort beslag på kokain förr om åren men då var det sällsynt. Inga jättebeslag och långt mellan. Vi hade en topp för några år sedan men det kommer i vågor.
Han berättar att uppgången skett under pandemin men han ser ingen tydlig koppling däremellan.
– Om man får spekulera är det mer sannolikt att det är för att hela Sveriges narkotikamarknad har blivit tillgänglig för oss här uppe i norr på grund av internethandeln, Darknet, säger han.
Även om tillgången ökar så är marknaden i norr fortfarande mindre än i storstäderna söderöver.
Till hösten siktar polisen i Pite älvdal på att avsätta den tid som krävs för att reducera tillgången på kokain och se till att beslagta så mycket som möjligt.
– Vi jobbar utifrån tips och vad vi ser. Det är ganska förutsättningslöst men i krogmiljön gäller det att vara närvarande. Att kontrollera folk. Tecknen på bruk av kokain är väldigt tydliga, framför allt hos de som inte är vana.
I ett aktivt rus får den som brukat kokain stora pupiller och käkarna kan krampa. Personen kan även få en slags karaktäristisk ryckning i fingrarna. Efter ett långvarigt bruk kan dock kännetecknen avta.
Kokain är långt ifrån den vanligaste drogen i Piteå. Högst upp på listan står cannabis följt av amfetamin och läkemedel, framför allt lugnande sådana. En del morfin och opiatläkemedel förekommer också, men enligt Martin Vidgren har användningen av dessa minskat.
– Vi hade många dödsfall i överdoser på opiatläkemedel för ungefär tio år sedan men det är bättre nu.