Många män, som annars kanske inte lagar så mycket av familjens mat, tar ofta platsen vid grillen. På något vis verkar grillning vara mycket av en "killgrej". Det är också symtomatisk för Studieförbundet Vuxenskolans grillkurs. En enda kvinna fanns på plats, resten var män.
Kursledare var karismatiske kocken Andrew Murphy som kanske på grund av sitt amerikanska ursprung är passionerat intresserad av grillning, eller American barbeque som han kallar det.
– Jag är utbildad kock och har jobbat med mat hela livet, men sen har jag ett specialintresse i grillat och kör en BBQ-catering vid sidan om. Jag tar med mig grillen och maten och kommer hem till kunden och grillar på plats, berättar han.
Kursen hölls (förstås) utomhus i natursköna omgivningar vid Legdgården i Lillpite. Murphy berättar och dukar upp. På menyn under lördagens sittning stod ribs, revbensspjäll alltså, och kyckling.
Andrew Murphy berättade om hela förloppet, från den färska råvaran som han marinerar över natten och sen grillar på sitt vis.
– Kycklinglåren har marinerats i teriyakimarinad och grillas sen i 100–120 grader i en timme ungefär. Var femtonde minut penslar jag på dem, annars ska de bara vara – och locket ska vara stängt!
Att vi svenskar vill på att "kika" på köttet ständigt och jämt är en styggelse. En annan att vi ofta grillar så hårt.
Ribsen grillar han med indirekt värme över ett vattenkar och har på rökspån på kolen den sista halvtimmen.
Under söndagen står pulled pork med cole slaw på menyn.