Gruppledaren hemma efter tuff strålbehandling i Umeå

Knölen i halsen visade sig vara cancer. Efter sju veckors tuff strålbehandling är Moderaternas gruppledare i Piteå hemma på gården i Harrbäcken. "Livet är skört och det är viktigt att ta tillvara varje dag", säger Håkan Johansson.

Cancerbeskedet har fått Håkan Johansson att fundera mycket. En slutsats är att verkligen ta tillvara på varje dag. "Lev dina drömmar nu om du har möjlighet. Det kanske inte finns något sen", säger han.

Cancerbeskedet har fått Håkan Johansson att fundera mycket. En slutsats är att verkligen ta tillvara på varje dag. "Lev dina drömmar nu om du har möjlighet. Det kanske inte finns något sen", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2022-02-02 20:00

Det var i oktober förra året som Håkan Johansson upptäckte en knöl på sidan av halsen. Först tänkte han att det var något övergående, men efter ett tag insåg han att det inte stod rätt till.

– Jag tänkte att man kan få förstorade lymfkörtlar om man är förkyld eller något. Men den blev bara hårdare och hårdare så jag åkte till Cederkliniken för kontroll, säger han. 

Efter det blev det akutremiss till Sunderbyn. Läkarna såg direkt att det var en tumör och Håkan Johansson fick åka raka vägen till Umeå för en omfattande undersökning.

– Jag var väldigt orolig mellan Sunderbyn och Umeå och befarade det värsta, att kroppen var full med cancer. Men tack och lov var det begränsat till den vänstra halsmandeln och så hade det spridit sig ut mot halsen där knölen kändes.

undefined
Efter 34 dagars strålbehandling i sju veckor är Håkan Johansson glad att träffa hästarna och de andra djuren på gården i Harrbäcken.

Halsmandlarna opererades bort och sju veckors daglig strålning påbörjades. I helgen kom Håkan Johansson hem till gården i Harrbäcken för att påbörja sin rehabilitering. Redan i måndags deltog han på sitt första möte med kommunstyrelsens arbets- och personalutskott.

– Det känns jätteskönt att vara hemma. Jag har fått mycket brännskador i mun och svalg och kan varken äta eller dricka, så det är lite jobbigt. Med på grund av covid är ju de flesta möten digitala så jag klarar av att hänga med i politiken. Från mitt vanliga jobb är jag sjukskriven.

Stora delar av dagen går till att äta genom sonden i näsan. Förhoppningen är att strålskadorna ska ha läkt ut i god tid före den 17 mars. För då fyller han 60 år.

– Då ska jag fira. Jag har missat all god mat under jul och nyår och jag har en lång lista på saker jag ska äta, säger han.

undefined
Den avgjutna ansiktsmasken gör så att patienten ligger helt stilla under strålningen. Genom att tatuera en punkt på bröstet så säkerställer läkarna att den är i rätt läge.

Läkarna har sagt att prognosen för Håkan Johanssons tonsillcancer är god, men det är först vid återbesöket vecka 15 som han vet om alla cancerceller är borta eller om det behövs mer behandling. 

– Jag har alltid varit optimistisk och jag försöker vara det nu också, även om man såklart funderar vissa dagar. Nu har det också blivit ännu mer tydligt att livet är skört och man ska tillvara varje dag.

Håkan Johansson beskriver bemötandet inom cancervården i Umeå som helt fantastiskt. 

– Strålningen påverkar en mycket, men man blir väldigt omhändertagen och har ett team med läkare, tandläkare, dietister och talpedagoger runt sig. 

Ovanlig cancerform

Varje år diagnostiseras 1 600 fall av huvud- och halscancer i Sverige. Cancerformen är ovanlig (2,6 procent av all cancer). De vanligaste ställena att få en tumör är i munhåla, svalg och struphuvudet. Det kan också uppträda i näsan, bihålorna, munnen eller spottkörteln. Cancerformen är nästan dubbelt så vanlig hos män som hos kvinnor.

Tidiga stadier ger ofta diffusa, vaga symtom och liknar dem som uppträder vid andra infektioner. Ett allmänt råd är att söka läkare om symtom kvarstår i tre veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!