Knivvåld och hot kantade de misstänktas väg

Två män sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för knivmordet i Piteå den 2 november. Frågan är om dessa män, 23 och 24 år gamla, överhuvudtaget skulle fått gå lösa den aktuella mordnatten. Här är historien som väcker många funderingar.

Här på Porsöanstalten i Luleå sitter de båda misstänkta männen häktade i varsin cell, utan möjlighet att kommunicera med omvärlden.

Här på Porsöanstalten i Luleå sitter de båda misstänkta männen häktade i varsin cell, utan möjlighet att kommunicera med omvärlden.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2014-11-13 20:00

Det är lördag den 18 oktober i år, på dagen en månad sedan 23-årige Daniel (fingerat namn) blivit villkorligt frigiven från sitt ett år och fyra månader långa fängelsestraff.

Daniel befinner sig i stojet inne på Kalles Krog i Piteå där han vid midnatt av okänd anledning slår en annan gäst i ansiktet.

Ordningsvakterna griper in och Daniel förs ut från krogen där han ute på gatan visar nya aggressioner och slår ena vakten med knytnäven rakt i ansiktet.

23-åringen läggs ner på marken, beläggs med handfängsel medan två polispatruller larmas till platsen.

Sparkar i skrevet

När Daniel lyfts upp fortsätter våldet. Han riktar två sparkar i skrevet mot den slagne vakten, och uttalar upprepade mordhot mot den andra ordningsvakten:

"Jag ska döda dig och hela din familj", skriker Daniel, vilket också står noterat i den senare upprättade polisanmälan rörande misshandel, våld och hot mot tjänsteman.

Våldet utspelar sig ute på Sundsgatan, mitt emot den plats där en 27-årig man från Hortlax kommer att knivmördas näst intill på klockslaget två veckor senare.

Nytt tumult

Medan ena polispatrullen stannar kvar utanför krogen för att höra vittnen, förs Daniel av den andra patrullen till polisstationen i Piteå där det omgående uppstår nytt tumult.

Daniel är oregerlig. Inne i arresten börjar han sparka, dunka huvudet i plexiglaset och blir väldigt aggressiv mot patrullen.

Polismännen tvingas brotta ner och visitera 23-åringen på golvet. Han gör mycket kraftigt motstånd, våldsamma utfall och spottar även en av poliserna i ansiktet.

Förstärkning krävs

Daniel är så aggressiv att den andra patrullen måste inkallas till stationen för att hjälpa till med avvisiteringen och avlägsnandet av handfängslet inne i cellen.

Daniel hotar konstant samtliga inblandade poliser till livet.

"Jag ska leta upp era barn, våldta och sedan döda dem", skriker han.

I polisanmälan, som PT läst, rubriceras övergreppen inne på stationen som våldsamt motstånd och ofredande.

Klockan 01.40 bedöms situationen vara under kontroll. 23-årigen sitter inhyst och avvisiterad bakom en låst celldörr.

Senare på söndagen, när han vaknat till liv, öppnas dörren och Daniel försätts på fri fot – trots att han är villkorligt frigiven från ett långt fängelsestraff.

Tidigare vittnesmål

Den ordningsvakt på Kalles Krog som hade mordhotats under natten – både för sin egen och sin familjs räkning – fick via omvägar senare på söndagen vetskap om att 23-åringen hade släppts fri.

– Det är klart att man funderade en del, att det inte kändes bra. Nog hade det varit smakfullt av polisen om de tagit kontakt med mig och berättat att 23-åringen var utsläppt, säger vakten i telefon till PT.

Detta är för övrigt samma vakt som i fjol vittnade i tingsrätten mot 23-åringen och hans 24-årige kumpan om duons skuld i ett kioskinbrott vid norra båthamn, vilket utgjorde en del i 23-åringens brottskatalog som renderade i en fängelsedom på ett år och fyra månader.

Hotade med kniv

24-åringen, som vi här kallar Nicke, var å sin sida inblandad i ett våldsamt handgemäng med polisen en månad före det knivmord han misstänks för delaktighet i.

Våldet eskalerade en vanlig tisdagseftermiddag när Nicke kastade ett bord rakt ut genom fönsterrutan i sin lägenhet på andra våningen på Centrumområdet i Piteå.

Två polispatruller larmades till platsen och när polisen ringde på lägenhetsdörren öppnades den av en märkbart drogpåverkad, aggressiv och knivbeväpnad man.

– Han riktade kniven mot oss, höll den i höjt läge för att kunna hugga, berättar en av de inblandade poliserna som retirerade ut i trapphuset för att begära förstärkning från polisens speciella insatsstyrka.

Basebollträ

En halv timme senare, med förstärkning på plats, kom 24-åringen ut ur lägenheten, vildsint, hotfull och beväpnad med ett basebollträ.

Nere i portuppgången vid entrén slog han basebollträt rakt genom en glasruta. På andra sidan stod poliser som träffades av glassplitter, varav en fick en sårskada i handen.

Nicke fortsatte våldsattacken utanför porten där han slog med basebollträt mot en av polisbilarna.

Så småningom kunde 24-åringen avväpnas. Men när Nicke skulle kopplas med handfängsel blev han så våldsam att poliserna tvingades använda pepparspray för att gripa honom.

Alltför farlig

Den otyglade 24-åringen blev förd till polisstationen i Piteå och vidare till allmänpsykiatrin avdelning 25 vid Piteå älvdals sjukhus.

Där bedömdes Nicke som alltför riskabel, alltför farlig och omöjlig att hantera, varför det beslutades om transport till rättspsyk i Öjebyn som besitter större resurser vid dylika situationer.

Nicke blev dock inte långvarig på rättspsyk. Efter en kort vårdtid, någon eller några dagar, bedömdes 24-åringen vara i kondition nog för att kunna återgå till allmänpsyk på sjukhuset för fortsatt behandling. Sekretess förhindrar insyn i om Nicke där blev underordnad tvångsvård eller frivillig vård.

Det framgår inte av journalerna vid rättspsyk om 24-åringen skulle vara anhållen eller häktad.

Däremot finns det en polisanmälan upprättad mot Nicke rörande hot mot tjänsteman, med fyra poliser som målsägare, samt våldsamt motstånd mot två poliser.

Vid den efterföljande husrannsakan i Nickes lägenhet beslagtog polisen såväl narkotika som en jaktkniv.

Anstalten Umeå

Daniel, 23-åringen, blev den 26 november i fjol dömd av Luleå tingsrätt till fängelse i ett år och fyra månader.

Han fälldes för grov misshandel, misshandel och försök till stöld.

I påföljden inkluderades även fyra gamla domar om skyddstillsyn från 2010, 2011 i två fall samt 2013, för en rad olika våldsbrott.

Inför placeringen riktade Daniel önskemål om att få avtjäna straffet vid anstalten i Haparanda. Kriminalvården sade nej.

"Det bedöms föreligga risk för fortsatt brottslighet under verkställigheten. NN ska därför vara placerad vid anstalten i Umeå som bedöms inneha rätt nivå av övervakning och kontroll för att ordning och säkerhet ska kunna upprätthållas", skrev kriminalvården.

Hotade personal

Placeringen vid anstalten i Umeå avlöpte dock inte bra för Daniel.

Vid fem olika tillfällen rapporterades han för misskötsamhet; för vägran att lämna urinprov, olämpligt uppträdande, våld och hot mot tjänsteman.

Den 13 maj i år placerades Daniel i häktet sedan han hotat fängelsepersonal. Dagen därpå begärde anstalten omedelbar förflyttning av honom till Skänninge i Östergötland, till en anstalt med högre grad av övervakning och kontroll, vilket också skedde.

Hög risk för återfall

På grund av all rapporterad misskötsamhet, som 23-åringen även blivit polisanmäld för, ändrades förutsättningarna i Daniels villkorliga frigivning (som enligt rättspraxis sker efter två tredjedelar av avtjänat straff).

Som reprimand fick Daniel sin villkorliga frigivning uppskjuten med nio dagar.

Istället för villkorlig frigivning 9 september blev han utsläppt den 18 september – exakt fyra veckor före handgripligheterna utanför Kalles Krog och sex veckor före det knivmord som Daniel misstänks vara medskyldig till.

Innan 23-åringen släpptes ut från anstalten i Skänninge noterades en varning i kriminalvårdens beslutsärende:

"NN ska ställas under övervakning vid villkorlig frigivning med anledning av hög risk för återfall i brott."

Vem släppte honom?

Men hur kan det då komma sig att Daniel – misstänkt för misshandel av en kroggäst, för slag och mordhot mot ordningsvakter, bråk med Piteåpoliser – bara blir frisläppt sådär, trots att han är villkorligt frigiven med övervakning och uttalad hög risk för återfall i brott?

Vem öppnade celldörren och släppte ut Daniel?

PT har ställt frågan till Piteåpolisen där kommissarie Aron Backman avböjer att svara – med hänvisning till åklagaren Magnus Nilsson, tillika förundersökningsledare i det knivmord som är under utredning.

Ej diariefört

Magnus Nilsson var för övrigt en av tre tjänstgörande jouråklagare i länet den aktuella söndagen den 19 oktober, när Daniel tilläts lämna fyllecellen på Piteå polisstation. Kammaråklagare Nilsson hittar dock ingenting registrerat om nämnda händelsen i sitt diarium.

– Nej, jag kan inte finna att någon åklagare varit inblandad i något beslut rörande den här mannen. Möjligen har han varit omhändertagen enligt LOB, säger Magnus Nilsson och bollar frågan tillbaka till kommissarie Aron Backman vid Piteåpolisen.

LOB är en förkortning av "Lagen om omhändertagande av berusade personer". Används den lagtolkningen ska den omhändertagne friges så snart det bedöms möjligt, dock senast inom åtta timmar.

Så här skriver Aron Backman om fallet i ett senare mejl till PT:

"Han lades in för LOB och hördes sedan om brotten. Om man tog notis av den villkorliga frigivningen har jag ingen aning om".

Kan dömas igen

Vad gäller då för regler om nya brott förövas under en villkorlig frigivning? Skulle 23-åringen ha återförts till anstalten, omgående eller på sikt?

– Mitt svar är nej, inte per automatik. Nya brott ska alltid utredas av polis, lagföras av åklagare och avdömas i domstol. Vi har den rättsordningen i Sverige, säger Ulf Hedberg, kriminalvårdsinspektör vid Frivården i Luleå.

En brottsbenägen villkorligt frigiven person riskerar alltså att få dels sin villkorligt medgivna frihet förverkad helt eller delvis, plus även påbackning på straffet.

– Men skuldfrågan och sakfrågan måste först genomgå rättslig prövning, kommenterar Ulf Hedberg.

Skyddstillsyn

24-årige Nicke dömdes också av Luleå tingsrätt den 26 november ifjol – samtidigt med Daniel, eftersom vissa brott hade gemensamma kopplingar.

Men i motsats till Daniel klarade sig Nicke undan en fängelsedom.

24-åringen dömdes istället till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, som bland annat föreskrev ett års övervakning.

Domen gällde misshandel, grov misshandel, hemfridsbrott, försök till stöld och skadegörelse.

Om rätten hade valt fängelse istället för skyddstillsyn skulle påföljden ha blivit ett år och sex månader, noterades det i domslutet.

Snabb "städning"

Drygt elva månader efter tingsrättsdomarna, sent på lördagskvällen allhelgonahelgen, kom Daniel, 23, och Nicke, 24, tillsammans med ett kompisgäng till krogen Lemon Tree i Piteå för att festa.

Inne i lokalen befann sig redan en 27-årig man från Hortlax i sällskap med ett 40-årsfirande sällskap. Ingendera parter kände varandra.

Midnattstimmen hade passerats med råge när 27-åringen lämnade festlokalen.

Daniel och Nicke var kvar minst ytterligare en halvtimme vid bordet med sitt kamratgäng, dit åtskilliga brickor shots hade beställts. Så småningom ombads sällskapet att lämna krogen, något som skedde utan protester.

Klockan 01.25 inträffade tragedin.

Klockan 05.48 greps de misstänkta Daniel och Nicke i en lägenhet i Öjebyn, dit de enligt uppgift blivit skjutsade av en vän som hade hämtat upp dem i stan.

Omkring klockan åtta på morgonen "städades" brottsplatsen. Räddningstjänsten fick klartecken av polisen att spola och sopa platsen ren från all blodförekomst och andra spår – kanske väl snabbt som det senare visat sig. I samband med "städningen" avlägsnades även avspärrningsbanden.

Klockan 10 placerades de första ljusen på platsen – ett sorgens tecken för en man som hette Andreas och som aldrig kom hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!