Knarkkuriren från Piteå tipsade polisen om sin egen drogtransport

Knarkkuriren från Piteå fick kalla fötter under transporten från Stockholm och kontaktade polisen. Han stoppades med 1,8 kilo amfetamin och tusentals tabletter i bagaget. Via hans telefon chattade polisen med fler i knarkligan och nu åtalas tre män för grovt narkotikabrott.

Drogerna var gömda i bagaget bland påsar med dyrbara kläder.

Drogerna var gömda i bagaget bland påsar med dyrbara kläder.

Foto: Polisen

Piteå2024-04-21 20:00

Nyheten i korthet

  • En knarkkurir från Piteå tipsade polisen om sin egen drogtransport från Stockholm, vilket ledde till gripandet av honom och två andra män.
  • Kuriren transporterade 1,8 kilo amfetamin och flera tusen narkotikatabletter, och polisen kunde också via hans telefon komma i kontakt med fler inblandade i knarkligan.
  • Rättegången mot de tre männen, alla i 30-årsåldern, inleds den 26 april i Umeå tingsrätt.

Två män från Piteå och en man från Boden, samtliga i dryga 30-årsåldern, har suttit häktade sedan 25 januari misstänkta för grovt narkotikabrott. 

Det var när knarkligan skulle transportera 1,8 kilo amfetamin och drygt 5 000 narkotiska tabletter från Stockholm till Piteå som polisen kom på den.

undefined
Knarkkuriren från Piteå använde en hyrd Volvo under transporten av droger från Stockholm.

Men det var inte spaningar som ledde fram till gripandet, utan det var knarkkuriren från Piteå som kontaktade polisen och berättade om narkotikan som fanns i bagageluckan på hans bil. Det är fortfarande inte helt utrett varför han tipsade polisen om knarktransporten som han själv var iblandad i.

– Han har lämnat en förklaring, men huruvida den stämmer eller inte är oklart. Om han har fått kalla fötter för körningen, att han inte längre ville ha narkotikan i sin bil, att han varit utsatt för hot och påtryckning eller om han fått samvetskval – det kommer han att få frågor om i rätten, säger åklagaren Andreas Nyberg.

undefined
Polisen hittade 1,8 kilo amfetamin och tusentals narkotiska tabletter i knarkkurirens bil.

Enligt förundersökningen kom männen i kontakt med varandra via Facebook-gruppen "Vem kör i kväll". Mannen som senare blev knarkkurir berättar i förhör att han åtog sig köruppdrag och fick bra betalt av mannen från Boden som vistas en hel del i Piteå.

Senare blev det tal om en längre transport, Stockholm–Piteå, som knarkkuriren skulle få 2 000 kronor plus boende och pengar för omkostnader i betalning. Enligt männen skulle dyra kläder fraktas mellan städerna och drogerna i bagaget vill ingen kännas vid.

I förhör säger mannen från Boden att han bara packade kläder i bilen. Eftersom han själv inte åkte med i fordonet har han ingen aning om hur drogerna hamnade där. Kuriren berättar att han upptäckte knarket först under själva transporten när han tittade i bagaget.

Besvärande för de två männen är att polisen hittat deras dna på amfetaminpåsarna.

undefined
Drogerna var gömda i bagaget bland påsar med dyrbara kläder.

När knarkkuriren själv ringde polisen och berättade om lasten uppdagades transporten. Bilen stoppades i Sävar utanför Umeå och narkotikan beslagtogs och knarkkuriren greps. Sedan använde polisen kurirens telefon och chattade med de andra som var inblandade i knarktransporten.

– Det finns ingen indikation på att det var en narkotikatransport som polisen visste om. Det var för att chauffören tog kontakt med polisen som ärendet initierades, säger Andreas Nyberg.

undefined
Åklagaren Andreas Nyberg anser att bevisningen mot de tre männen är stark. (Arkivbild)

Polisen misstänker att den andre mannen från Piteå skulle ta emot drogerna i Skellefteå för vidare transport till Piteå. Han lotsades via chatten på kurirens telefon till en restaurang där han kunde gripas. Han förnekar all kännedom om drogtransporten och säger något i stil med "inga kommentarer" i alla förhör.

– Det är inte ovanligt att personer säger "inga kommentarer" under förundersökning och enligt min uppfattning är det för att de vill dölja sin egen inblandning. Han har i sig inte tagit emot narkotikan, men vi menar i första hand att han ändå är att betrakta som gärningsman, säger åklagaren.

undefined
Tusentals narkotiska tabletter beslagtogs från knarkligan.

För att försäkra sig om att mannen inte går fri har man lagt till ett tilläggsyrkande – försök till grovt narkotikabrott. 

– Men jag menar att det är stark bevisning mot honom också, men det är upp till tingsrätten att bedöma om det är ett försöksbrott eller ett fullbordat för hans del. Hans inställning var att han skulle ta emot narkotikan menar jag, säger Andreas Nyberg.

Rättegång inleds den 26 april i Umeå tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!