Tiotal försändelser med knark beslagtagna

Polisen i Piteå har beslagtagit ett tiotal försändelser med narkotika. Men drogförsändelser är svåra att komma åt. Nu ska postlagens bestämmelser om tystnadsplikt ses över.

I mitten av oktober beslagtog polisen i Piteå ett tiotal försändelser med narkotikaklassat innehåll. Men postförsändelser med olagligt innehåll är svåra att komma åt och nu ska postlagen ses över. (Bilden är tagen vid ett annat beslag)

I mitten av oktober beslagtog polisen i Piteå ett tiotal försändelser med narkotikaklassat innehåll. Men postförsändelser med olagligt innehåll är svåra att komma åt och nu ska postlagen ses över. (Bilden är tagen vid ett annat beslag)

Foto: Erlend Aas/TT

Piteå2020-11-02 21:00

Problemen med postförsändelser med illegalt innehåll som exempelvis narkotika fortsätter. Enligt en uppskattning från 2015 från polisens nationella operativa avdelning (NOA) innehöll upp till 2,5 miljoner försändelser droger.

I mitten av oktober upptäckte polisen i Piteå ett tiotal postförsändelser med misstänkt narkotika.

– Vi har ju koll på vissa personer och adresser och utifrån det upptäcks ibland försändelser med narkotika, säger kriminalkommissarie Aron Backman.

Att lagföra misstänkta personer i dessa sammanhang är dock svårt. Upptäckta försändelser med narkotika beslagtas och en anmälan upprättas. Men om personen på adressen nekar är det svårt att gå vidare, någon avsändare finns oftast inte heller. I vissa fall kan fortsatt span på adressen och även husrannsakan bli aktuellt som en del i utredningsarbetet.

undefined
"Det är en ganska liten del av alla försändelser som vi får reda på, hur många vi missar vet vi ju inte", konstaterar Aron Backman som välkomnar utredningen kring postlagens bestämmelser om tystnadsplikt.

I syfte att underlätta för polisen och tullen att stoppa illegal handel via post tillsatte regeringen i våras en utredning för att se över postlagens bestämmelser om tystnadsplikt. Utredningen ska presenteras till våren.

Aron Backman välkomnar översynen av postlagen.

–Det är ju en väldigt liten del av alla försändelser som vi får reda på, konstaterar han.

Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord Sverige, säger att företagets uppdrag är att leverera försändelser, inte att snoka i vad som skickas.

– Men vi hanterar sju miljoner brev och 500 000 paket varje dag och det är klart att det i hanteringen dyker upp saker som kan vara olagliga eller till och med farliga.

Försändelser kan utsöndra en stark eller stickande lukt, eller ha ett innehåll som läcker ut. Om en försändelse är trasig och personalen ser något som väcker frågor eller farhågor kontaktas myndigheterna som får göra en bedömning.

undefined
"Vi hanterar sju miljoner brev och 500 000 paket varje dag och det är klart att det i hanteringen dyker upp saker som kan vara olagliga eller till och med farliga", säger Alexis Larsson. säkerhetschef på Postnord.

– Det är inte något som den enskilde medarbetaren ska göra, vi söker inte aktivt efter eventuellt brottsligt innehåll, vi har ju en postsekretess att förhålla oss till.

Men även Alexis Larsson välkomnar den pågående utredningen kring postlagens bestämmelser.

– Vi kommer att samarbeta med utredaren. Vi gör vårt för att lagen skrivs på ett väl avvägt sätt, både för oss och våra kunder. Vi vill ju att det ska bli lättare för oss att kontakta myndigheterna, att lagen ger oss en rättighet att rapportera misstänkta försändelser men inte en skyldighet att leta igenom dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!