Att det har blivit varmare och blötare påverkar både naturen och skogs- och jordbruket men också vår upplevelse av vädret. Vissa lägger märke till ett mer omväxlande vinterväder, andra att isen lägger sig senare på sjöarna. Ordentlig sommarvärme tackar få nej till, men det kan även föra med sig risker för torka och bränder.
- Under kommande år kan vi förvänta oss en markant uppvärmning här i Norden och ökande nederbörd speciellt på vintern. Somrarna blir också varmare och i delar av landet torrare. Det blir också mer av intensiva skyfall och relaterade översvämningar. Omfattningen av effekterna beror på hur stor den globala uppvärmningen blir, säger Markku Rummukainen, klimatforskare vid SMHI.
FN:s klimatpanel visar också att de globala koldioxidutsläppen måste minska med mellan 50 och 85 procent fram till år 2050, om vi ska ha en chans att nå EU:s mål om att temperaturen globalt inte ska öka med mer än två grader.
Naturvårdverkets mätningar visar att åtta av tio personer tror att de själva kan göra något för att bromsa klimatförändringen. Det är en tydlig ökning från förra året.
- Mediernas omfattande bevakning av klimatfrågan har alltså inte lett till uppgivenhet utan till en ökad insikt om att vi själva kan bidra till minskad klimatpåverkan, säger Lars Westermark.