Knallarna ser mörkt på framtiden

MARKNAD. Ett nytt lagförslag kan tvinga knallarna på landets marknader att använda sig av kassaregister. Knallarna på Öjeby kyrkmarknad är inte positiva till att behöva köpa in en eller flera kassaapparater för cirka 30 000 kronor styck.- Vi dignar under alla pålagor, vi orkar inte mer. Ingen blir miljonär på det här, säger Vild-Hasse Bengtsson till PT.

Piteå2006-07-01 00:00
I går öppnade kyrkmarknaden i Öjebyn för 36:e året i rad. Solen strålade, men på knallarnas himmel finns stora orosmoln. Till hösten väntas en proposition som kan tvinga samtliga knallar att registrera sin handel med hjälp av kassaapparater.

- Vi är inte emot skattekontroller. Men vi är ute på marknader året runt. På vintern fungerar inte elektronisk utrustning på grund av kyla. Och det är inte alltid solsken på sommaren. Kassaapparater fungerar inte om de blir blöta, säger Vild-Hasse Bengtsson, en välkänd profil bland knallarna på kyrkmarknaden.

- Hur ska vi knallar ha råd att köpa kassaapparater för 30 000 kronor när våra bilar inte ens kostar så mycket?

Vill ha kontroll

Det är inte bara förslaget om obligatorisk kassaregistrering som hotar knallarnas ekonomi. Sedan 1993 tar polisen ut en bevakningsavgift vid arrangemang. Något som tvingar marknadsarrangörerna att höja avgifterna för knallarnas markytor.

Dessutom har bensinpriset skjutit i höjden, vilket givetvis påverkar utgifterna för de ständigt resande knallarna.

Bristen på lönsamhet gör att det är svårt för knallarna att rekrytera unga företagare till branschen.

- Vi är rädda att marknaderna ska försvinna. Vi gamlingar har pensioner som gör att det går runt. Vi blir inte rika på det här, men det är en kultur. Vi gör detta för att glädja våra medmänniskor, säger Vild-Hasse.

- Vi vill ha kontroll så att vi kämpar på lika villkor, men vi vill att myndigheterna kommer hit och kontrollerar oss istället.

Stig Wiklund arbetar för TOMER, Torg och Marknadshandlarnas Ekonomiska Riksförening. Han delar Vild-Hasses uppfattning om kassaregistrering.

- Det här är inte genomförbart. Det är inte många som kan försörja sig på marknadshandel i dag. Om knallarna tvingas köpa in kassaapparater till alla sina diskar har vi en ökad kostnad på mellan 20 000 till 30 000 kronor per apparat. I förlängningen kommer alla extra utgifter att bidra till att marknaderna avvecklas, menar Stig Wiklund.

Skydd för seriösa

Sedan 2005 har en statlig utredning pågått inom kontantbranschen.

- Utredningen visar att det finns ett utbrett fusk. Inte just bland knallar, utan generellt sett i företag där man hanterar mycket kontanter, säger Bo Arvidsson, skattedirektör på Riksskatteverket.

- Man ska komma ihåg att bakgrunden till förslaget är ett skydd för de seriösa. Det är inte bra att tvingas konkurrera med dem som använder sig av ohederliga medel, menar Bo Arvidsson.

Just nu finns en lagrådsremiss som först måste godkännas av EU innan ett förslag till riksdagen kan skrivas.

- Kassaregistret får inte vara ett handelshinder inom Europa, därför måste registret först godkännas av EU, säger Bo Arvidsson.

Först den 1 juli 2009 kan det bli obligatoriskt med kassaapparat.

- Utredningen visar att det behövs en lång övergångstid för att handlarna ska kunna anpassa sig till lagen, säger Bo Arvidsson.

Redan nu pågår förberedelser. Skatteverket har bland annat träffat både kassaregisterföretag och olika branschorganisationer. Dock inte Tomer.

- Skatteverket är medveten om problemen, vi ska kontakta Tomer när vi har ett lagförslag. Dessutom pratas det om ett ekonomiskt stöd till de minsta handlarna vid inköp av kassaapparat, säger Bo Arvidsson.

- Vi hoppas kunna lösa framtida problem med organisationen. Är det praktiskt omöjligt med en kassaapparat, som till exempel kyla vid Jokkmokks marknad, kan man upprätta ett undantagstillstånd. Dessutom utvecklas tekniken hela tiden, problemen är inte värre än att de kan lösas, säger Bo Arvidsson.

Vild-Hasse Bengtsson delar inte Bo Arvidssons uppfattning.

- De sitter vid sina fina skrivbord i sina varma lokaler i Stockholm. Vi äter lunch ute varje dag. De är så långt ifrån oss.

- De får gärna följa med oss och se hur vår kultur är innan de tar något beslut, säger Vild-Hasse.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om