Klubben som kämpar för jämlik sjukvård

KVINNOSJUKDOMAR. Mannen har länge varit normen inom all vård och forskning, men någonting håller på att hända. Mycket tack vare 1,6-miljonersklubben som i veckan höll ett "Inspirationsseminarium" i Piteå med fokus på livmoderhalscancer, bröstcancer och diabetes.

Piteå2007-10-25 00:00
Nej, man behöver inte ha 1,6 miljoner kronor på banken (som många tror) för att få gå med i klubben som startades 1998 av nöjesprofilen Alexandra Charles.

Kvinnor mitt i livet

Siffran 1,6 syftar i stället på de drygt 1,6 miljoner kvinnor som befinner sig "Mitt i livet" i Sverige i dag, alltså är över 45 år. Klubben har 27 000 medlemmar och har under de snart tio år som den funnits kämpat hårt för att vården och forskningen ska bedrivas jämställt. Detta med stora framsteg:

- Mycket har hänt under dessa tio år, men fortfarande återstår det en hel del att göra, menar Marie Mian, en av dem som varit med från starten.

1,6-miljonersklubben menar att många kvinnor riskerar att i onödan drabbas av allvarliga sjukdomar - sjukdomar som genom rätt kunskap skulle kunna förebyggas. Klubben menar att det inom läkarkåren i dag råder stor brist på kunskap om kvinnors hälsa och om förebyggande åtgärder. Och att många kvinnor även själva har bristande kunskaper om sina hälsorisker.

- Den vanligare dödsorsaken bland kvinnor är inte cancer som många tidigare trodde utan hjärt- och kärlsjukdomar. Många dör i onödan av hjärtinfarkt bara för att kvinnor som drabbas inte har samma symptom som män. Läkarna känner inte igen dem, säger Marie Mian.

Klubbens mål är bland annat att införa det kvinnliga perspektivet i all medicinsk forskning och på läkarutbildningen. I dag är det oftast värnpliktiga män som används som försöksgrupp vid medicinsk forskning. Vid forskning på möss används främst killmöss. Men en ung forskare som nyligen började forska även på honmöss fick då helt andra resultat ...

Ger ut kalender

För att få intäkter till forskning ger 1,6-miljonersklubben sedan 2005 varje år ut en kalender med "kalenderflickor" inspirerad av filmen "Kalenderflickorna". På så sätt stöttas bland annat Centrum för Genusmedicin, Karolinska Institutet, Stockholm, vars verksamhet för några år sedan var hotad, men kunde räddas tack vare bidraget.

Under gårdagens seminarium i Piteå sattes fokus på livmoderhalscancer, bröstcancer och diabetes. Överläkaren och gynekologen Olof Granqvist, Sunderby sjukhus, pratade bland annat om hur viktigt det är att kvinnor går på de cellprovstagningar som landstinget erbjuder vart tredje år. I dag är det nästan hälften av kvinnorna som struntar i provtagningen. Det kan jämföras med bara cirka 15 procent av kvinnorna när det gäller mammografin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om