Paret Mats och Karina Persson bor i central stan. För några veckor sedan märkte de en försämring av vattnet.
– Det började lukta och smaka klor, säger Karina.
Vid samtal med grannar framkom att flera märkt samma sak och precis som paret Persson har några ringt till Pireva för att få information.
– Jo vi har fått samtal om vattnet, säger Fredrik Bellander, va-chef.
Mats och Karina tycker det är underligt att de inte fått någon information.
– Vattnet är så dåligt att inte ens hunden vill dricka det. När rören skulle spolas fick vi information, men inte nu när vattnet smakar klor, säger paret.
Båda säger att de känner av vattnet, speciellt Mats som blivit mycket dålig i magen.
– Jag har ringt och frågat läkare och de säger att kloret mycket väl kan vara orsaken.
Anledningen till att vattnet smakar och luktar klor är att Pireva ökat doseringen av klordioxid.
– Vi har tittat igenom processerna och med en experts hjälp kommit fram till att det är lämpligt att vi ökar doseringen. Detta för att få ett säkrare vatten med färre skadliga mikroorganismer. Vi ligger ändå långt under gränsnivåerna. Det finns inga belägg för att klor i så låga doser skulle påverka hälsan, säger Bellander.
Att den ökade klormängden skulle ha att göra med renspolningen av rören förnekar han.
– Nej. Det enda som kan kopplas till renspolningen är att rören blev tommare vilket gör att kloret har mindre bakterier att förbruka och då når det längre ut på ledningarna.
Renspolningen kommer att fortsätta i en lång plan.
De som känt av klorvattnet bor närmare vattenverket, exempelvis i Öjebyn och i stan. Men alla kan komma att få vänja sig vid mer klorerat vatten när tiden går.
– Vattenledningsnätet är långt och omfattande så effekterna kanske inte når ändå ut på nätet. Vi har inget stoppdatum för den här nya nivån av klor men vi kommer att utvärdera allt eftersom.
Vid samtal till Pireva har paret Persson fått som rekommendation att tillsätta askorbinsyra i vattnet för att neutralisera smaken.
– Askorbinsyra? Det låter så märkligt, säger Karina Persson.
Enligt Bellander är det faktamässigt rätt att tillsätta syran som är mer känd som c-vitamin.
– Men det är information som vi inte går ut med till alla. Den kan ha getts vid personlig kontakt.