Klimatforskning sätter Piteå på EU:s karta

Energi- och klimatforskning. Detta är det område som växer snabbast inom den europeiska unionen, EU. Svartlut och tallolja sätter därför Norrbotten och Piteå i en gynnsam sits.

Vid sitt besök i Piteå på fredagen, fick den socialdemokratiske EU-parlamentarikern Göran Färm bland annat ett studiebesök på Bondön och vindkraftssatsningen där.

Vid sitt besök i Piteå på fredagen, fick den socialdemokratiske EU-parlamentarikern Göran Färm bland annat ett studiebesök på Bondön och vindkraftssatsningen där.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2008-10-04 06:00
Om bra precis åtta månader är det val till EU-parlamentet.
Parlamentarikernas kampanjarbeten kan sägas ha börjat.
I fredags fick Piteå och Luleå besök av den socialdemokratiske parlamentarikern, Göran Färm.
Ligger rätt
- Det riktiga kampanjarbetet har kanske inte dragit igång än, men visst, jag vill gärna sätta mig in i en del projekt och förändringar som är på gång i den här landsändan, säger Färm.
Vid besöket i Piteå konstaterar han att den satsning som sker när det gäller vindkraft, svartlutsförgasning och framställning av dimetyleter, ligger kommunen rätt i ett särskilt avseende, nämligen EU:s kanske hårdaste fokusering.
- Energi- och klimatforskning är det område som växer absolut snabbast inom EU i dag. Det handlar om allt från förnyelsebara energikällor till utsläpp av bilavgaser och handel med utsläppsrätter, säger s-parlamentarikern.
Färm berättar att kraven skärps, på alla områden.
- I parlamentet har vi nyligen tagit ett majoritetsbeslut om bilutsläppen av koldioxid, säger han.
Förändringar
Men att det kommer att bli det allena rådande är långt ifrån säkert.
- Frågan ska ju upp även i ministerrådet och där lär det finnas andra uppfattningar om vilka gränsvärden som ska gälla. Det kan bli förändringar, men i slutändan kommer vi att vara överens inom EU.
Även när det gäller handeln med utsläppsrätter kommer förändringar att ske.
- Hårdare krav blir det. Dessutom kommer det inte bli lika lätt att sälja utsläppsrätter vidare för de företag som lyckas klara sina krav, förklarar Göran Färm.
Enligt honom, kommer dessa utsläppsrätter istället att kunna auktioneras ut.
- Något som sätter ytterligare press på de industrier som inte lyckas lika bra att sänka värdena i sina utsläpp.
Även flyget
Nytt är också att även flyget kommer att involveras i handeln med utsläppsrätter.
- Ett naturligt steg om vi ska komma tillrätta med problemen, visst, det blir lite dyrare flygbiljetter, men det är ett pris vi måste vara beredd att betala för en renare miljö, säger han.
Allt det Ferm tar upp inom miljöområdet ska penetreras inom EU:s ministerråd för att sedan ligga till grund för det avtal som ska ersätta Kyotoavtalet som går ut 2012.
- Tanken är att det ska ligga färdigt och undertecknas vid det världsmöte som ska hållas i Köpenhamn i december nästa år, säger Färm.
Förhoppningen är då att även USA ska kunna skriva under avtalet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om