Under onsdag förmiddag bjöd Piteå kommun all städpersonal samt några chefer på en hälsoinspirerande förmiddag. Totalt var det cirka 100 personer som lyssnade på Monika Björn, som skrivit böckerna ”Stark genom klimakteriet” och ”Stark 50+: hormoner, sömn, kost och träning”. Hon har inspirerat många att lära sig mer om den tid i livet för kvinnor som också kallas övergångsåldern.
–Jag vill inspirera både män och kvinnor att föra kunskapen vidare. Det finns få sätt att nå ut med kunskap som är så kraftfullt som när man träffas i verkliga livet och kan prata om ett ämne. Föreläsningarna betyder fantastiskt mycket för mig, säger hon.
Författaren började sin föreläsningsturné med stora företagskolosser som Peab, Stena, Volvo och Ikea.
– De har fattat att de inte har råd att tappa kvinnorna eftersom de inte hade så många från början. Det tror jag har gjort att de har varit snabba på att satsa på den här typen av kunskap, säger Monika Björn och fortsätter:
– Som företag finns det oerhörda pengar att spara. Utbildar man personalen och de får lära sig vad de kan göra själva för att må bättre och att det finns medicinsk hjälp att få, så kan det minska sjukskrivningstalet.
Det senaste halvåret har många kommuner börjat intressera sig.
– Jag är jätteglad att kommunerna har börjat vakna till liv eftersom de har många kvinnor som är anställda i det här åldersspannet, då man närmar sig eller går igenom övergångsåldern, säger Monika Björn.
Partille var först i Sverige med att införa en klimakteriepolicy.
– Den innebär att alla chefer ska vara pålästa om klimakteriet, anställda erbjuds föreläsning och rådgivning. Behöver man medicinsk hjälp så samarbetar en vårdcentral tillsammans med kommunen kring detta, säger hon.
Piteå kommuns städenhet har ett högre sjuktal än vad kommunens mål är. De har haft flera hälsoföreläsningar för personalen.
– En del av sjukskrivningarna beror på att vi inte kan jobba hemifrån när vi är sjuka. Vi måste vara på jobbet. Målsättningen är att vi ska få kunskap om vad vi kan göra för att må bättre. Men även hur jag som chef kan se och förebygga problem, säger Elisabeth Caesar, enhetschef för städenheten.