Klass 6A på Pitholmsskolan har blivit prisade för sitt ekonomiska engagemang av banken och fått jobba med ung företagande, UF-material. Men redan innan det, för två år sedan, började de bygga upp en egen klasskassa med hjälp av läraren Marie Dissanayake.
– Föräldrar stöttade från början genom att skänka pant och handla saker som barnen producerat, berättar hon.
Det är eleverna som styr över kassan och gemensamt bestämmer vad pengarna ska användas till. De har lärt sig ta ansvar och förstår nu lite mer om hur en ekonomi fungerar.
– Det går inte att slösa bort allt på en gång man måste spara, säger Albin Lindlöf.
Marie Dissanayake tycker att hennes elever är delaktiga och visar stort engagemang.
– Genom detta får de jobba integrerat i många ämnen och utanför skolboken. De jobbar hela tiden mot de mål som är uppsatta för årskursen. Ett praktiskt och roligt sätt att lära sig matematik, säger hon.
Hur får man pengar att växa när man inte har några undrade eleverna, och fick låna ett mindre startkapital av sin lärare för att kunna börja göra investeringar.
– Till en början var det svårt att förstå hur pengarna skulle växa. Nu när de har hunnit en bit in i processen är det en självklarhet för dem att reinvestera sina vinster och låta pengarna växa ännu mer, säger Marie Dissanayake.
Lugn och arbetsro sprider sig i klassen, under lektionstimmen hjälps de åt. De gör egna räkneexempel på moms. En elev undrar om det finns någon moms på hundar.
– Om vi inte kan frågar vi först en kompis sen ber vi fröken om hjälp. Det funkar bra, säger Carl Gustavsson.
Marie Dissanayake märker att eleverna reagerar med förvåning när hon berättar att barn inte bara kostar, utan också bidrar till samhället genom att de också betalar moms på alla varor de köper för egna pengar. Då känner de sig viktiga.
– Nu kollar jag alla mina kvitton, hur mycket som är moms av den summa jag betalat, säger Carl Gustavsson.
Pengarna som klassen tjänat hittils har bland annat spenderats på bad, köp av bollar till klassen och de har även skänkt 1 000 kronor till välgörenhet via Min stora dag.
– Vi tjejer ordnade också ett överraskningsdisco för killarna. Det var roligt, säger Sanna Granström.
Nu går de sista året i mellanstadiet och har nya mål att jobba mot: Kassan ska växa med 2 000 kronor till 18 000 kronor.