Klartecken för duschbås i skolorna

Elevrådsrepresentanterna på Pitholmsskolan njuter av segern. En mångårig kamp är nu över. Med start redan i år ska alla sporthallar förses med duschbås.

Elevråden på Pitholmsskolan gillar det positiva beskedet efter en lång kamp.

Elevråden på Pitholmsskolan gillar det positiva beskedet efter en lång kamp.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2020-05-03 14:00

I onsdags beslutade barn- och fritidsnämnden att gå vidare med utredningen. Innan januari 2022 ska alla sporthallar i Piteå kommun ha låsbara duschbås, så att eleverna från årskurs fyra till gymnasiet kan duscha utan att exponera sig för andra efter skolidrotten.

Elevråden för mellan- och högstadiet på Pitholmsskolan har varit drivande i frågan. Svea Granberg och Melina Granberg går i åttan och nian berättar att ämnet har varit aktuellt så länge de har gått på skolan.

Eleven Ture Carlsson håller med.

– Det har gått lång tid men inte hänt särskilt mycket.

Att det nu står klart att duschbås ska installeras i omklädningsrummen är en seger för eleverna.

– Vissa vill inte duscha öppet, för man känner sig inte bekväm med det och då är det bra att man gör något åt det, säger Alice Viklund, som berättar att många i dagsläget duschar hemma efter skolan istället.

– Det finns många olika anledningar till att man inte vill duscha inför andra. Det kan handla om sexuell läggning eller religion eller annat, så det är bra att man tar hänsyn till alla, fyller Milo Lindgren i.

Alla elevrådsrepresentanter är övertygade om att fler kommer att duscha på skolan när båsen, som till stor del ska monteras under loven, är färdiga.

Det var en enig nämnd som fattade beslutet.

– Det känns positivt. Frågan om duschar har lyfts många gånger på olika sätt och därför känns det bra att komma fram till en lösning. Det är rätt i tiden med tanke på att kommunen utsett 2020 till barnens år, säger ordförande Louise Mörk (S).

Förutsättningarna för duschbås ser olika ut i olika sporthallar och nu ska elevråd runt om i kommunen involveras i processen.

– Enligt barnkonventionen är barns delaktighet i sin vardag viktigt och det här påverkar deras arbetsmiljö i högsta grad, säger utredaren Fredrik Marklund.

Han hoppas att man nu kan bryta trenden med att enbart hälften av eleverna i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet duschar efter idrotten.

– Nu förbättrar vi förutsättningarna, men det handlar också om att jobba med attityder kring frågan.

Satsningen beräknas kosta 1,5 miljoner. För år 2020 finns 600 000 kronor avsatt och för 2021 är summan 900 000 kronor.

– Det känns bra att vi tar ett samlat grepp och att genomförandetiden är förhållandevis kort, säger Fredrik Marklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!