Pitebo vill höja hyra med nästan sju procent

Pitebo vill från och med första maj höja hyran med 6,83 procent. Trots att det är ett högt yrkande historiskt sett menar vd Maria Adlers att bostadsbolaget inte kommer att få full täckning för de höga kostnadsökningarna bolaget drabbats av senaste året.

Maria Adlers, Mikael Renqvist och Nicklas Öhman från Pitebo meddelar att man yrkat på en hyreshöjning på 6,83 procent. Trots höjningen får bolaget inte full kostnadstäckning.

Maria Adlers, Mikael Renqvist och Nicklas Öhman från Pitebo meddelar att man yrkat på en hyreshöjning på 6,83 procent. Trots höjningen får bolaget inte full kostnadstäckning.

Foto: Emil Larsson

Piteå2023-03-13 19:00

Den ekonomiskt osäkra situationen med en hög inflation och stigande räntor har inneburit stora kostnadsökningar för hushållen, men också för bostadsbolagen. För att kompensera kostnadsökningarna vill därför Pitebo ha en hyreshöjning på 6,83 procent från första maj. Det beskedet gav bostadsbolaget till Hyresgästföreningen på måndagen då man lämnade in sitt hyresyrkande. 

– Pitebos eftersträvar att komma överens med Hyresgästföreningen. Hittills har vi haft en bra dialog och jag tänker att vi utan större problem ska kunna komma överens i tid, säger Mikael Renqvist, hyresjurist vid Pitebo.

Den kommande hyresförhandlingen ska utgå från den så kallade trepartsöverenskommelsen som hyresparterna kom överens om förra året. Det är dels lokala förhållanden som avgifter för el, värme, avfall, vatten och avlopp. Men också nationella faktorer som exempelvis räntor och inflation. Trots det höga hyresyrkandet får Pitebo långt ifrån full täckning för kostnadsökningarna. En orsak är att den kommande hyresförhandlingen kommer utgå från de tre senaste åren. Det betyder att senaste årets stigande inflation och räntor inte kommer få fullt utslag till kommande hyreshöjning.

– Vi ser väldigt positivt på modellen och vi står bakom modellens grundtanke. Det är tänkt att ta bort toppar och dalar, vilket är till nackdel för hyresvärdarna i år. Vi har betydligt högre kostnadsökningar än de här 6,83 procenten. Egentligen skulle vi behöva en höjning som motsvarar det dubbla för att få full kostnadstäckning. Men vi böjer oss för att värna om en ny modell som vi ser väldigt positivt på för framtiden, säger Maria Adlers, vd Pitebo.

Hon menar också att Pitebo och Hyresgästföreningen i stort sett är överens hur man ska tolka den här överenskommelsen. 

– Det hör till ovanligheterna då de flesta har gått till förhandling med en ganska halv-färdig modell. Sedan har man börjat diskutera alla tolkningar och parametrar innan man överhuvudtaget kommit till en förhandling. Vi har städat bort det, och det enda vi egentligen har kvar att lösa är ränteparametern. 

Pitebos hyresjurist Mikael Renqvist fyller i:

– Om vi tittar på de övriga förhandlingarna i landet så verkar Hyresgästföreningen ha en tolkning på hur mycket genomslag räntan ska ha och vi har ju våran vägledning från Sveriges allmännytta hur den ska beräknas. Räntan är ju den springande punkten och den löpande kostnadsökningen i år. Skulle räntan få ett högt genomslag då stiger hyresyrkandena iväg. 

Nicklas Öhman, marknadschef vid Pitebo, tycker att det var olyckligt att konjunktursvängningen kom precis då den nya överenskommelsen skulle användas.

– För hela modellens skull hade det varit väldigt mycket bättre om det vore stabilitet. Det är otur att den kom nu då det är dramatiska förändringar i samhällsekonomin. 

Trots att Pitebos hyresyrkande är på en hög nivå är den betydligt lägre än Fastighetsägarna som vill ha en hyreshöjning på 10,25 procent i Piteå. Detta trots att man utgått från samma modell. 

– Man kan absolut ställa sig från hur kan man använda samma modell men komma fram till så olika yrkanden. Men det har nog att göra med själva viktningen av de olika parametrarna, säger Maria Adlers, vd Pitebo. 

Trepartsöverenskommelsen

Den kommande hyresförhandlingen ska utgå från den så kallade Trepartsöverenskommelsen som parterna kom överens om i maj förra året. Den innebär att man ska utgå från fem olika faktorer som grund. Det är dels lokala förhållanden som avgifter för el, värme, avfall, vatten och avlopp. Men också nationella faktorer som exempelvis räntor samt inflation. Förhandlingen kommer utgå från de tre senaste åren. Det betyder att senaste årets stigande inflation och räntor inte kommer få fullt utslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!