Munksund 5 är färdigsanerad och blir kvar på kajen vid Sandholmen i vinter. Nu står det klart att båten hade två kubik tjockolja i tankarna vilket innebär att så mycket som fyra kubikmeter olja kan ha läckt ut i Inre fjärden om båten var fulltankad när den sjönk.
Om så var fallet är det nog ingen som vet i dag.
– Men det var bra att man tog upp den. Båten har bevisligen legat och läckt ut olja eftersom – det låg olja runt ikring och uppe under taket, säger Jan Lindbäck.
Marine solutions MG vann kommunens upphandling om att bärga båten till en summa på 3,4 miljoner kronor. Det var i grevens tid eftersom flera rosthål hade bildats i Munksund 5:s bränsletankar. Hade man inte fått upp båten hade de återstående två kubikmeterna olja också hamnat i vattnet.
– Rosthålen var på samma ställe i styrbords och babords oljetank. Det är ett rör som förbinder dem så även om det bara varit hål i den ena tanken hade ändå olja från bägge läckt ut. Rosthålen hade förmodligen blivit större och större så det hade börjat läcka mer och mer, säger Lindbäck.
Oljan som sugits upp ur Munksund 5 av Nosab är förd till Stena recycling på Haraholmen för destruktion.
– När vi mätte innan man började suga var det 60 cm olja kvar i tankarna. Det motsvarar ungefär två kubik, men det är svårt att mäta eftersom tankarna går in och blir smalare längst ned. Det är ändå en hyfsad uppskattning, det kan vara något mer också, säger Jan Lindbäck.
Nu är det upp till kommunen att bestämma vad som ska hända med Munksund 5. Men att flytta båten är förenat med stora kostnader. Den vägde 188 ton när man drog upp den, men efter sanering på olja, vatten och sand är vikten mindre.
– Det är ändå inte precis gratis att flytta något som är så pass tungt. Jag vet inte om man ens får ta den över Bergsviksbron. Transformatorerna till Markbygden som togs via Sandholmen vägde 250-300 ton och de var för tunga, säger Jan Lindbäck.
Trots sina nära 60 år på fjärdens botten är utsidan av Munksund 5 i förvånansvärt bra skick.
– Skrovet är ganska fräscht och det är mycket plåt kvar. Blästrar man bort rosten och målar upp den skulle båten bli riktigt fin.Sedan kan man göra en styrhytt och en skorsten så den ser ut som original. Det går säkert att få den att flyta också, men då är det betydligt mer jobb. På land hade den gjort sig bra kan jag tycka, säger Jan Lindbäck.
Nu har Piteå kommun ett år på sig att bestämma vad som ska hända med Munksund 5. Nästa höst ska båten vara borta från Sandholmen.
– Jag tror inte man vet vad man ska göra med den än. Ett alternativ är att skicka den till skroten, men det vore tråkigt. Jag kan tycka att vi ibland är dåliga på att ta hand om vår historia, säger Magnus Nyström (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Nyström nämner alternativ som att ha Munksund 5 som rondkellhund eller att ställa upp den vid E4 som ett litet monument. Men några pengar för att rusta upp båten finns inte avsatta.
– Nej, pengarna vi hade var bara för att ta upp den. Nu är den uppe på land och då har vi som gjort vårat åtagande. Det kanske är kultur och fritid som ska ta över, KF eller KS kanske vill göra något, säger Nyström.
Han tror inte Munksund 5 var fulltankad när den sjönk.
– Om de oljemängderna hade åkt ut i fjärden skulle vi ha haft en katastrof nånstans, så det tror jag inte.