Pitebo missnöjt med årets hyreshöjning

Pitebos hyresgäster får i år en hyreshöjning på 4,33 procent i snitt efter ett beslut från Hyresmarknadskommittén. Hyresbolaget är missnöjt med resultatet då Pitebo menar att det här leder till att man behöver dra ned på investeringar och underhåll för att klara av budgeten.

Pitebos hyresgäster kommer i år att få en hyreshöjning på 4,33 procent i snitt. (Arkivbild)

Pitebos hyresgäster kommer i år att få en hyreshöjning på 4,33 procent i snitt. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2023-06-13 20:00

Pitebo och Hyresgästföreningen har haft svårt att komma överens om årets hyreshöjning. Parterna fick därför ta hjälp av Hyresmarknadskommittén som beslutade att höjningen ska bli 4,33 procent i snitt. Höjningen gäller från den 1 maj, vilket innebär att Pitebo kommer ta ut en retroaktiv höjning som man tar ut på två månader.

– Vi sprider ut den retroaktiva höjningen så att man inte blir påverkad med en jättesumma en månad. Vi tar alltså ut retroaktiviteten på juli och augustis hyra. Det här blir mer hanterbart för hyresgästerna, säger Pitebos hyresjurist Mikael Renqvist.

Pitebo ville inför förhandlingarna få till en hyreshöjning på 6,83 procent för ökande kostnader. Nu får man i stället nöja sig med 4,83 procent. Pitebos hyresjurist menar att det här får konsekvenser.

– Pitebo riskerar att inte klara av ambitionsnivån vad gäller investeringar och underhåll som vi har. Med det här beslutet kommer vi inte ha råd att göra det som var planerat, säger Mikael Renqvist och fortsätter:

– Det här är första gången på elva år som Pitebo kommer att behöva lämna en prognos som sänker den ursprungliga budgeten. Vi hade alltså budgeterat för underhåll och invsteringar som vi nu inte kan göra.

Hur allvarligt ser ni på det här?

– Nog kommer vi att klara av det, men fortsätter det här på lång sikt är jag djupt orolig. Någonstans måste vi täcka våra utgifter, och det är uppenbart att vi inte gör det med den här hyreshöjningen. Då ska man ha klart för sig att då vi la årets budget drog vi ned på ambitionsnivån, men nu når vi inte ens upp i den nedbantade budgeten. Jag hade önskat ett mer långsiktigt tänk hos motparten.

Det är första gången förhandlingen utgick från den så kallade Trepartsöverenskommelsen som innebär att parterna ska utgå från fem olika faktorer som grund. Det är dels lokala förhållanden som avgifter för el, värme och avlopp. Men också nationella faktorer som exempelvis räntor och inflation. Hänsyn skulle även tas till den samhällsekonomiska utvecklingen på orten.

– Den är fortfarande i sitt startskede och organisationerna håller på att förfina den. Jag hoppas att vi har en mer produktiv förhandlingsomgång nästa gång med ett större inslag av långsiktighet, säger Mikael Renqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!