Upphandling av livsmedel till maten som lagas i Piteås skolor och äldreomsorg har pågått sedan i höstas. På måndagen var sista dagen att överklaga tilldelningen och någon sådan överklagan har inte inkommit.
Det betyder att tilldelningen går till Svensk cater som upphandlarna på Piteå kommun funnit vara det bästa alternativet.
– Det har varit ett stort och tidskrävande arbete där vi började med dialoger med grossister, lokala aktörer, LRF och politiken. I vintras kom det hela i print och under våren lades det ut en upphandlingsannons, säger Maria Franzén, upphandlare på kommunen.
Avtalet som nu ska skrivas under börjar gälla i oktober och löper över två och med möjlighet till förlängning i ytterligare 24 månader.
I upphandlingen har det ställts ett antal "skallkrav". Det innebär saker som måste uppfyllas.
– Vi har tittat på vikt, innehåll, användandet av antibiotika, slaktmetoder, fetthalter, kötthalter med mera, säger Maria Franzén.
Vilka krav ställs på att det är lokalproducerat?
– Vi får inte ställa krav på lokal eller regional produktion. Det är inte tillåtet enligt LOU, (lagen om offentlig upphandling) Vi använder oss också av upphandlingsmyndighetens krav och kriterier. Det handlar bland annat om djurskydd och miljökrav.
Hon säger att efter man gått igenom ställda krav tittar man på priset.
När upphandlingen avslutades för tio dagar sedan gick tilldelningen alltså till Svensk cater, ett för Piteå kommun helt oprövat kort. De andra anbudsgivarna var Menigo och Martin och Cervera. Den sistnämnda säger man alltså hej då till efter många år av livsmedelsleverans till Piteå.
Byte av grossist är inte gjort i en handvändning men Maria Franzén tror på det nya samarbetet. Hon säger att Svensk cater satsat mycket på att bli stora i Luleå, där man har stora lokaler och matförråd.
– Det har varit roligt jobb i en stor upphandling och jag tror att det här kommer bli bra.
Avtalet är på 228 miljoner kronor, beräknad på en fyraårsperiod. Förutom Piteå omfattas även Älvsbyn, Arjeplog och Arvidsjaur, som har möjlighet att teckna hängavtal. Piteås del i avtalet är 41 miljoner kronor per år, vilket är en höjning med åtta miljoner kronor per år då det ska täcka den kommande samproduktionen där mat till Luleås socialtjänst ska ingå. Samproduktionen börjar gälla 1 februari 2019.