Under onsdagen blev det klart att upphandlingen av arbetskläder för vårdpersonalen inom Piteå kommuns äldreomsorg vanns av företaget Textilia.
Enligt Eva Johansson, verksamhetsutvecklare inom äldreomsorgen i Piteå kommun kom inga överklaganden in denna gång under upphandlingsprocessen. Under onsdagen skulle ett avtal skrivas mellan kommunen och företaget.
– Äntligen! Jag tror säkert att vårdpersonalen är glada över detta. Ja, vi är alla glada!
1 100 anställda
Det handlar om cirka 1 100 anställda på Piteå kommuns vård- och omsorgsboenden, inom hemtjänsten och hemsjukvården som efter lång väntan nu får sina arbetskläder.
Enligt Eva Johansson ska kläderna nu sys upp innan leasingavtalet kan börja gälla, något som tar några månader. De anställda ska också prova ut sina kläder, vilken storlek man ska ha och färg på blusen. Det handlar om marinblå byxor och en blus till som finns i tre olika färger (rosa, blå eller grön) som de anställda får välja mellan.
När kan de anställda ha sina arbetskläder?
– Det är svårt att beräkna tiden, men jag skulle önska att det vore klart innan semestrarna, säger Eva Johansson.
Tvättas i Boden
Textilia ska se till att kläderna hämtas smutsiga, tvättas och levereras tillbaka rena igen till olika särskilda boenden och hemtjänstgrupper i kommunen.
Varje anställd ska ha 11 ombyten på 14 dagar, så det handlar om en stor mängd klädesplagg.
Textilia är Sveriges största leverantör av textilservice till kunder inom sjukvården. En produktionsanläggning (tvätteri) finns bland annat i Boden.
Bland kunderna finns landstingen i Norrbotten och Västerbotten samt allt fler kommuner, detta just som en effekt av de hygienkrav som Socialstyrelsen tydliggjort i sin föreskrift om ”Basal hygien i vård och omsorg” (läs mer i faktarutan).
Nya regler
Från och med första januari 2016 måste alla anställda inom äldreomsorgen ha arbetskläder – detta då socialstyrelsens nya regler börjar gälla. I Piteå kommun har dock datumet inte kunnat hållas och kommunen har också anmälts till arbetsmiljöverket.
Under hela 2016 pågick en upphandlingsprocess enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU, gällande ett leasingavtal för arbetskläder, men upphandlingen överklagades i flera instanser och en leverantör kunde inte fastställas. Efter en dom i kammarrätten i oktober 2016 fick upphandlingen göras om och personalen fick istället ett klädbidrag under fjolåret.