Från 1 juli anvisar Migrationsverket ukrainska flyktingar som kommit till Sverige under massflyktingsdirektivet till kommunala mottagningsboenden runt om i landet.
– De kommer att komma i omgångar, de första kommer 7 augusti. Det är mest ensamma kvinnor med barn som kommer då. Veckan därpå kommer det lite fler hela familjer och sen kommer det att fortsätta så, säger Jan Johansson, förvaltningschef för samhällsbyggnad, Piteå kommun.
De som flytt till Sverige under massflyktingsdirektivet får stanna i ett år, men kan ansöka om förlängning upp till tre år. Migrationsverket räknar med att 55 000 personer från Ukraina kommer till Sverige under året och att 23 500 av dem behöver hjälp med boende.
– Vi är inne i ett planeringsläge just nu. Vi har boenden att låna från Pitebo och sen har vi några egna, säger Jan Johansson.
Lägenheter på Ankarskatavägen kan komma att användas som bostäder för ukrainarna. Lägenheterna är mestadels ettor, där kommunen bedömer att familjer med tre till fyra personer kan bo.
– Vi vet egentligen inte vilka det är som kommer hit eller vilka behov de kan ha. Vi har köpt in tolktjänster men det kommer nog inte vara den största utmaningen för oss. Många av dem talar engelska. Skolorna såväl som förskolan har fått en förvarning om att det kan komma fler barn till hösten. Vi har även kontaktat socialtjänsten eftersom vi inte riktigt vet vilka behov de har, säger Jan Johansson.
Älvsbyn ska endast ta emot tio personer från Migrationsverket, vilket är minst i Norrbotten. Det beror dels på att kommunen redan har tagit emot flera flyktingar och dels på att Migrationsverket inte tilldelade dem fler.
– Vi har kapacitet att ta emot flera, vilket vi uppgett till Migrationsverket. Men vi fick endast tio ukrainare som ska komma 1 augusti. Jag vet inte om det är tänkt att vi ska få fler senare, men det är vi redo för i så fall, berättar Marita Lundqvist, integrationspedagog på Älvsbyns kommun.
Hon berättar även att flera ukrainare har flyttat runt i Norrbotten för att få ett annat boende eller för att de fått ett jobb. I mars fanns det enligt länsstyrelsen 117 boendeplatser i Piteå och 257 platser i Älvsbyn.
– Det finns redan rätt många här som bor på lite olika håll i kommunen. Vi är glada att hjälpa alla vi kan men det är Migrationsverkets beslut om att vi ska få tio personer, säger Marita Lundqvist.