Ny rektor för Tallbacka, Språkslussen och Ast-klasserna

Tallbacka, Språkslussen och Ast-klasserna på Solanderskolan får en gemensam rektor. I uppdraget ingår också att utreda om de kommunövergripande särskilda undervisningsgrupperna ska bli en egen skolenhet.

Tallbacka, Ast-klasserna och Språkslussen har nu en gemensam rektor. I en utredning under våren ska den nya rektorn Anna-Catrin Sundström titta närmare på huruvida verksamheterna ska bli en resursskola.

Tallbacka, Ast-klasserna och Språkslussen har nu en gemensam rektor. I en utredning under våren ska den nya rektorn Anna-Catrin Sundström titta närmare på huruvida verksamheterna ska bli en resursskola.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2022-01-20 18:45

Barn med npf

I dagsläget är det rektorer för andra skolor som har hand om de kommunövergripande särskilda undervisningsgrupperna i Piteå kommun. Det vill säga Ast-klasserna (Ast står för autismspektrumtillstånd), Tallbacka och Språkslussen.

Nu blir en ny rektor ansvarig för de tre undervisningsgrupperna. Den 15 januari tillträder Anna-Carin Sundström tjänsten.

Hon har jobbat som lärare i 25 år och kommer senast från uppdraget som biträdande rektor på Porsnässkolan.

– Jag känner mig ödmjuk inför uppdraget och ser fram emot att anta utmaningen. Med många år i skolans verksamhet vet jag vad pedagogerna kan stå inför och det ska bli intressant att utifrån ett nuläge blicka framåt och tillsammans med pedagogerna fortsätta utveckla verksamheterna.

undefined
Anna-Carin Sundström är ny rektor. "Jag känner mig ödmjuk inför uppdraget och ser fram emot att anta utmaningen", säger hon.

Under vårterminen kommer hon att tillbringa en hel del tid i verksamheten och träffa pedagoger, elever och vårdnadshavare.

– Det handlar hela tiden om att bygga relationer, det är superviktigt med tillitsfulla relationer i alla led i verksamheten. Det skapar trygghet, säger Anna-Carin Sundström.

I förlängningen ser hon pedagogiska vinster med ett ökat samarbete mellan enheterna. I framtiden kan det också bli så att de samlas under samma tak.

– I mitt uppdrag ingår att fortsätta en redan påbörjad utredning kring huruvida dessa verksamheter ska bli en egen resursskola. Det finns flera fördelar med det, säger hon.

undefined
I dagsläget ligger Tallbacka på Furunäset, Ast-klasserna i Öjebyn och Språkslussen i Bergsviken.

Grundskolechefen Elice Ökvist ser samordningsvinster i framtiden.

– Med en gemensam rektor som ansvarar för verksamheten som har med allt särskilt stöd att göra skulle det dels utveckla verksamheten men det skulle också ge samordningsvinster. Det skulle också nyttja personalens kompetens på bästa sätt. Det handlar absolut inte om någon besparing, säger hon.

Resursskolor är särskilda skolor som tar emot barn som av olika anledningar inte klarar av att studera i den ordinarie grundskolan. Resursskolan följer samma läroplan som den ordinarie grundskolan, men tar större hänsyn till att alla barn är olika, har olika intressen och därför lär sig på olika sätt i olika takt.

Det som ofta skiljer resursskolan från ordinarie grundskolor är att klasserna är mindre, pedagogiken är anpassad efter individen och att personalen ofta har erfarenhet av barn med olika funktionsnedsättningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!