- Den har ett östligt ursprung och eftersom den svenska vargstammen har inavelsproblem skulle vargen kunna ha betydelse för denna. Vargen har dock inte visat några tendenser till att vandra vidare mot Mellansverige, utan har ett stationärt beteende i det område där den nu befinner sig, konstaterar Jan Olov Westerberg, chef för länsstyrelsens miljöavdelning.
I mars 2007 försågs vargen med en GPS-sändare. Sändaren har möjliggjort en noggrann uppföljning av vargens rörelsemönster. Under hösten har länsstyrelsen lagt ut kartor över vargens uppehållsområde dagligen på webben som en information till jägare inom området. Samebyarna har dagligen fått uppgift om var vargen befunnit sig.
- Vi har kunnat genomföra två studier av vargens bytesval och jaktmetodik under denna period. En på barmarksförhållanden och en på snöförhållanden. Vargens huvudsakliga föda är ren och den slår mellan 70 och 100 renar under ett år. Samebyn erhåller en ersättning på 80 000 kronor per år för sina renförluster, en ersättning som långt ifrån täcker förlusterna, säger Karina Lövgren, fältchef vid länsstyrelsen i Norrbottens län.
- Länsstyrelsens roll är att göra samlade bedömningar. I detta enskilda fall blir belastningen på rennäringen i samebyn för stor. I ett annat fall hade bedömningen kunnat bli en annan, menar landshövding Per-Ola Eriksson.