Man fick en kupong för varje plagg, som självklart skulle vara hela och rena. Sedan fick man byta kupongen mot andra plagg som någon lämnat in.
Idén kom från eleverna själva när de ville vara med i Unga Reportrars journalistiska tävling som går ut på att de skulle göra ett journalistiskt arbete – ett reportage, en film eller ett foto – om ekologisk hållbarhet.
Tanken är att eleverna ska få lära sig mer om världen och människans situation utifrån ett hållbarhetsperspektiv – och själva känna att de kan bidra till en positiv förändring genom sina reportage.
Några elever på Estetiska programmet med mediainriktning fastnade för upplägget att göra något för att belysa slöseriet med kläder. Målet är att fler unga ska skänka kläder till second hand för att värna om miljön.
Projektet startade med en enkät där 108 elever vid skolan svarade på vad de gör med kläder de inte längre vill ha. Så många som 40 procent svarade att de kastas eller ges bort till närstående. Resterande 60 procent skänks till second hand.
– Jag tror att det kan bero på att det inte finns någon second hand-butik i centrum. De som inte har körkort tycker att butikerna ligger för långt bort, sade Amanda Lindberg.
– Dessutom tycker de flesta unga att de kläder som finns´inte har rätt stil, utan är mer för äldre kvinnor, säger Elin Öberg.
Sista timmen var det happy hour, då fick man två klädesplagg för en kupong. Kläderna som blev kvar skänks till second hand-butiken PMU i Öjebyn.