Kite - frihet med passion

PASSION. För tio år sedan åkte Lars Sjöberg till Las vegas. Det var där han för första gången kom i kontakt med det som i dag är han stora passion i livet, nämligen Kite. En sport som alla kan utföra, året om.- Det är som ett litet gift, värre än golf faktiskt.

Piteå2008-02-21 00:00
LULEÅ (PT)En bit ut på isen vid Lövskär, i Luleås skärgård, syns två stora skärmar högt upp mot himlen. Det är Lars Sjöberg och Ola Denarps kiteskärmar. Killarna har kommit en bra bit på väg sen de började åka med sin första kite tillsammans för tio år sedan. Numera kan de till och med titulera sig återförsäljare av kiterelaterade produkter. De håller dessutom grundkurser i kite. Passion är nog det ord som bäst beskriver deras intresse.

- Vidderna på vintern är helt otroliga. När isvägarna öppnar och man kan dra ut i skärgården och åka hur långt som helst. Ingen skoter som väsnas eller bensin som luktar, säger Sjöberg.

Inga begränsningar

Kite är en sport som alla kan utöva, året om. Åtminstone alla som klarar av att stå på ett par skidor eller en snowboard. Sommartid använder man sig av en wakeboard eller vattenskidor. Sjöberg berättar att han haft kurser med folk i alla åldrar, från 13 till 75 år. Det finns inga begränsningar.

- Det här handlar inte om styrka, det är inte fysiskt tungt. Man kan jämföra det med att tolka efter en skoter om man vill det. De flesta har tekniken efter några timmar och sen är det bara att öva.

Tekniken viktig

Själva åker de skidor efter sina kiteskärmar. De hålls fast av flera meter långa linor som är fästa vid en bom. Bommen i sin tur fäster man i en sele som hjälper kroppen att hålla emot de enorma krafter som vinden skapar. På huvudet sitter givetvis en rejäl hjälm.

- Det är med bommen man "gasar och bromsar". Drar man bommen mot sig så ökar lufttrycket i draken och så också hastigheten. Släpper man däremot bommen helt så seglar draken snabbt ner mot marken, beskriver Sjöberg och fortsätter.

- Det är många som tycker att det är lite klurigt i början. Man vill bromsa genom att dra, men det brukar gå ganska snabbt tills man inser att det är precis tvärt om, skrattar Sjöberg.

Styr gör man genom att vicka bommen åt höger eller vänster. Men man får ha lite tålamod och jobba med sin teknik, det är en stor drake man ska styra över.

- Min kite är 14 meter. Vilken storlek man har beror på hur mycket man väger och hur stor erfarenhet man har av att åka. Lite erfarenhet betyder mindre drake.

Frihet

För att det ska vara möjligt att åka behöver vinden ligga på åtminstone tre sekundmeter. Hastigheterna åkarna kommer upp i är höga, 90 kilometer i timmen är ingen ovanlighet.

- Det är en otrolig frihetskänsla. I fjällen kan man åka upp och ner för backar med upp 30 procent lutning, bara med vindens hjälp. Men om det blåser för mycket då är det bara att lägga ner. Då är man plötsligt tvåa, kiten bestämmer över dig istället för tvärt om. Det är då det blir farligt.

Året om

När vindarna är tillräckliga kan man genom att styra vinden göra hopp. Det ser mäktigt ut när han demonstrerar och mjukt lyfter från marken för att landa några meter bort.

- Farten som annars för dig framåt riktas då istället uppåt. Blåser det lite mer än det gör idag kan man göra riktigt häftiga hopp, avslutar Sjöberg entusiastiskt innan han glider vidare på isen.

En kite kostar från 3500 för en begagnad upp till 15000 om man vill ha det allra senaste. En investering väl värt pengarna om man ska tro Sjöberg.

- Sen kan man åka när man vill, året om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om