Markbygden Ett äger och driver 179 vindkraftverk i Markbygden utanför Piteå som är en av Europas största landbaserade vindkraftsparker. Sedan fem månader tillbaka har bolaget varit i rekonstruktion på grund av att de befinner sig i en ekonomisk kris med flera miljarder kronor i skulder. Rekonstruktionen förlängdes vid årsskiftet till i mitten av februari trots att det motsattes av borgenärerna GE Energy, Hydro Energi och Skatteverket. Myndigheten tyckte att förlusten skulle täckas av kinesiska staten.
"De ekonomiska svårigheter som bolaget drabbats kan betecknas som ett utfall av en ekonomisk investering i utlandet som inte blivit så lyckad som det var tänkt. Med beaktande av detta bör bolagets ekonomiska svårigheter inte lösas genom en rekonstruktion som kan innebära att bolagets fordringsägare blir de som får ta de ekonomiska konsekvenserna av den misslyckade investeringen", sa skatteombudet Oskar Ahlm enligt protokollet.
”I stället bör det vara upp till ägarna att tillskjuta ytterligare medel om de vill undvika att bolaget försätts i konkurs”.
Markbygden Ett ansökte i februari om en förlängning av rekonstruktionen med ytterligare tre månader, vilket rekonstruktören Mikael Kubu tyckte att domstolen skulle godkänna. Han menade att verksamheten fortsatt kan säkras genom en lyckad rekonstruktion.
"Ett upphörande av rekonstruktionen skulle sannolikt medföra en konkurs, vilket skulle vara till en uppenbar nackdel för såväl bolaget som deras borgenärer", skrev han i sitt yttrande till domstolen.
Umeå tingsrätt har nu valt att gå på Markbygden Ett och rekonstruktörens linje då domstolen beslutat att ytterligare förlänga rekonstruktionen. Den får nu pågå till i mitten av maj.
Orsaken till att Markbygden Ett har hamnat i den här ekonomiskt svåra situationen är att bolaget skrivit ett mycket olönsamt elhandelsavtal med norska energibolaget Hydro Energi. Enligt avtalet ska Markbygden Ett sälja en fast volym el per timme under en period om 19 år till ett fast pris. Om vindkraftsparken inte producerar tillräckligt med el måste bolaget köpa elen på marknaden som då är betydligt dyrare.