- För ingen berättar ju bättre om ungdomar än ungdomar själva, resonerar hon.
Själva tanken om en filmfestival föddes efter att Hortlaxskolan anordnade sin egen filmfestival Together. Lärarna och eleverna tyckte att det var så lyckat att de hörde av sig till CMiT och frågade om det var möjligt att
arrangera en festival för alla skolor i Piteå.
- Eleverna tryckte verkligen på och lärarna såg hur engagerade de var, och att filmskapandet kunde användas i undervisningen, berättar Kristina Hansson.
Onsdag den 4 oktober är det så dags för kick off på Bio 3:an. Elever och lärare är inbjudna för att få information och inspiration inför kommande filmskapande.
På träffen kommer dokumentärfilmaren Marcus Lundin som gjort bland annat filmerna 98 km/h och
Beefnoodles och FilmpoolNords dokumentärfilmskonsult Sirel Peensaar-Miell att berätta om dokumentärfilmande.
- Festivalen har två kategorier både för årskurs 7-9 och för gymnasieelever. Dels har vi det fria berättandet där man får hitta på en berättelse och så har vi dokumentärklassen, som inte är en så vanlig form att arbeta med, säger Kristina Hansson.
Två kategorier
Både Kristina Hansson och Cecilia Stavert som är projektledare på CMiT betonar att arbetet ska ske inom ramen för skolverksamheten och att både lärare och CMiT ska finnas med som stöd men att det är eleverna själva som ska stå för arbetet från ide till färdig film.- Elever talar och för sig på ett annat sätt inför varandra än för en lärare som ber dem berätta om någonting, berättar Kristina Hansson.
Cecilia Stavert berättar att trots att det inte finns någon tävling för yngre elever så hoppas hon att de skolorna gör egna filmfestivaler och att några av de filmerna visas på den stora festivalen den 31 maj.
Kulturens PSG
De berättar att det i nuläget inte finns någon nationell elevfilmfestival i landet, och drömmen är givetvis att PEFF ska bli en nationell angelägenhet och något av ett kulturens Piteå Summer Games.Kristina Hansson säger att det inte finns någon kommun som ligger så långt fram med film i skolan som Piteå.
- Även fast inte alla lärare kan all teknik så kan eleverna mycket och vi finns med som stöd om det behövs, förklarar hon.
I nuläget vet man inte exakt hur festivalen den 31 maj sa utformas, men det kommer att märkas att det pågår en filmfestival i Piteå, lovas det.
- Diskussioner kring teman i filmerna blir det på något sätt, och utvalda filmer kommer att visas för politiker, i skolorna och för allmänheten, säger Kristina Hansson.
Intresserade elever uppmanar ta chansen att göra sin röst hörd. Med PEFF finns verkligen möjligheten.