Redan i juni bestämde politikerna huvuddragen i budgeten. Men justeringar sker alltid i slutet av året eftersom ekonomiska prognoser hinner ändras.
- Bara vid synnerliga skäl gör vi avsteg från junibudgeten och nu har skatteintäkterna sjunkit så att vi enligt prognosen hamnar på minus sex-sju miljoner och vi är förbjudna att lägga en minusbudget, därför finns synnerliga skäl, sa kommunalrådet Peter Roslund (S).
Därför hade ett något förändrat förslag lagts fram som ska göra att ett litet minus blir ett litet plus nästa år.
"Är orättfärdigt"
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet ställde sig bakom det lagda förslaget som senare också röstades igenom. Det innebär bland annat att kommunfullmäktige uppmanar förvaltningar och nämnder till en kraftig återhållsamhet och försiktighet på grund av det ekonomiska läget. Den tillväxtpolitiska reserven minskas med en miljon kronor men diskussionen handlade mest om ramneddragningar på 0,09 procent för samtliga nämnder och styrelser.
I pengar handlar det inte om mer än 1,8 miljoner kronor, men det resulterade ändå i debatt. Framför allt uttryckte flera partier en tvekan inför besparingar inom socialnämnden.
- Jag håller med mycket av det Roslund säger, men socialnämnden har haft en exceptionell situation och det är orättfärdigt att de ska spara, de bör undantas av förslaget på 0,09 procent, sa Brith Fäldt (V).
Även Johnny Åström (NS) var inne på samma spår liksom socialnämndens ordförande Agnetha Eriksson (S).
Satsa på kontaktpersoner
Moderaterna tryckte på vikten av en god ekonomisk hushållning och ville bland annat också att socialförvaltningen får extern hjälp för att komma fram till åtgärder som kan få förvaltningens budget i balans.
Kristdemokraternas Helén Lindbäck ville ge socialnämnden 300 000 kronor extra till kontaktpersoner och i övrigt 200 000 kronor till mötesplatser för unga och 100 000 kronor till Puff, Piteås unga finner formen.
Centerpartiets Majvor Sjölund tyckte också att mer pengar skulle satsas på kontaktpersoner.
Men till slut var det alltså Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet som drog längsta strået.