"Kemikalierna riskerar att göra oss sjuka"

Det är hög tid att minska kemikaliebelastningen på kroppen och inte bara för vår egen skull – även för vår framtida generation. Det anser ekotoxikologen Chatrin Tuorda.– De hormonstörande ämnen som jag påverkas av kan även påverka mina barnbarn, säger hon.

”Tvätta alla textilier innan du använder dem, gärna flera gånger, och undvik kläder med plasttryck. Kläder är ju det du har närmast kroppen och huden är vårt största organ, råder ekotoxikologen Chatrin Tuorda.

”Tvätta alla textilier innan du använder dem, gärna flera gånger, och undvik kläder med plasttryck. Kläder är ju det du har närmast kroppen och huden är vårt största organ, råder ekotoxikologen Chatrin Tuorda.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2015-02-22 21:10

Bisofenol A, parabener och ftalater. Det finns mängder av kemiska ämnen som vi stöter på via vardagliga ting som hudvårdsprodukter, rengöringsprodukter, kläder och livsmedel. Uppmärksamheten kring dessa hormonstörande ämnen och strävan efter giftfria miljöer blir allt större, men det är svårt att vara en medveten konsument i dagens samhälle, förklarar Chatrin Tuorda, ekotoxikolog vid Sweco.

Hon är specialiserad på miljögifter och på lördagen besökte hon Krokodil för att prata om hormonstörande ämnen i vardagen.

Upphov till sjukdom

– Problemet med hormonstörande ämnen är att de kan göra oss sjuka. Vi vet att hormonstörande ämnen påverkar och kan kan ge upphov till exempelvis cancer, astma eller stroke, säger Chatrin Tuorda.

Förutom att risken finns att påverka sin egen hälsa finns det ytterligare en faktor att ta fasta på, förklarar hon.

– Det handlar inte bara om omsorgen om oss själva, dessa ämnen kan påverka i tre generationer. Det som påverkar mig kan även påverka min bebis och dennes reproduktionsceller.

Lurar kroppen

Hormonernas uppgift är att kommunicera med cellerna i kroppen och stimulera eller bromsa en viss process.

– Lite skit rensar magen, det får jag ofta höra och så är det väl, men problemet med hormonstörande ämnen är att de inte är vilket ämne som helst. Det här härmar våra egna hormoner och lurar kroppen att ge en kroppslig reaktion som inte var tänkt från början.

Svårigheten med kemikalierna i våra vardagsprodukter är att de har önskvärda egenskaper.

Städartiklar är ett exempel som Chatrin Tuorda anser kan innehålla alldeles för mycket kemikalier.

– Ofta fungerar traditionella husmorsknep och som rengöringsmedel räcker diskmedel, ättika och citron långt.

Tänk till

För att minska kemikaliebelastningen på kroppen anser hon att människor bör tänka till på vad de konsumerar. Hon är medveten om att det kan kännas tufft att förändra så pass mycket, men hennes råd är att göra det lätt och fokusera på de 20 procenten som ger 80 procent effekt.

– Om du slänger ut PVC-matten i rummet du aldrig tillbringar någon tid i men fortsätter att smörja in kroppen med produkter som innehåller parabener så kanske den första insatsen inte ger så mycket.

Gör heller inte allting på en gång.

– Det blir jobbigt. Se en sådan här förändring som en flerstegsraket. Fokusera på det viktigaste och ska du bara förändra en sak så satsa på maten. Fasa ut successivt, köp kvalitet och handla genomtänkt. Köp ekologiska livsmedel, undvik non-stick, undvik konserver och använd giftfria material i köket.

Värm inte mat i plastlådor i micron, är ett annat råd.

– Och särskilt inte i de plastbyttor som är tillverkade för kall mat, de är inte gjorda för att värmas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!