Fågelmatningar är en lockande plats för katter men kan också innebära smittorisk. Under vårvintern förekommer spridning av salmonella hos katter till följd av att småfåglar är smittade.
Ett tjugotal rapporter om småfåglar som dött i salmonella i Norrbotten och Västerbotten har de senaste veckorna kommit in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Enligt länsstyrelsen har två katter i Piteå kommun diagnosticerats med salmonella, en infektion som också går under namnet “Song-bird fever”.
Salmonella är en tarmbakterie som sprids med avföring, i vatten, jord, foder och livsmedel till människor och djur runt om i världen.
Levande och döda småfåglar utgör tillsammans med deras avföring en smittorisk och fågelmatning är en källa till spridning. Det är därför viktigt att hålla lite extra koll på katten den här tiden.
– De vanligaste symptomen vi ser hos katt med salmonellainfektion är feber och aptitlöshet – det brukar komma några dagar efter att de blivit infekterade. Även diarré och buksmärta förekommer. Riktigt sjuka katter kan dö men det är ovanligt. De flesta får lindriga eller inga symptom, säger Linda-Mari Landberg, chefsveterinär på Petvet.
Varken Petvet eller Evidensia har ännu fått in någon katt som är misstänkt salmonellasmittad.
– Vi håller utkik för att förra året hade vi många fall, flest på tio år. I Norrbotten testades 79 katter i april varav 73 var positiva. Då fick vi in en katt i princip varje dag, säger Sofie Svanberg, chefsveterinär vid Evidensia i Öjebyn.
Om det finns misstanke om salmonellainfektion tillämpas understödjande behandling. Katten får dropp och aptitstimulerande medicin för att få igång matlusten.
Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär vid SVA, berättar att domherre och gråsiska smittas oftare än andra fåglar.
– De sitter gärna under fågelbordet och äter och där är det hög smittorisk. Det är bra om man försöker hålla rent eller helt enkelt flytta fågelbordet när gamla frön och spillning tinar fram. Det är också viktigt med handhygien när man hanterar attiraljerna kring fågelmatningen för att inte smittas, säger han.
Som kattägare ska man vara uppmärksam på om en utekatt plötsligt inte vill äta och är hängig. Då råds man att ta kontakt med veterinär.
– Fyra katter i Norrbotten är nog toppen på isberget. Alla katter kanske inte blivit jättedåliga så många kan vara infekterade utan att man kontaktat veterinär, säger Henrik Uhlhorn.