Den 26 februari invigdes den tillbyggda Ica-butiken i Jäckvik. Satsningen togs emot positivt och invignings- och sportlovsveckan lovade gott för framtiden.
– Det var jättebra försäljning med köer till två kassor. Det var så kul, men sedan när vi skulle fylla upp affären efter sportlovet så började det här, säger butiksägaren Anne-Kirsti Westerlund.
"Det här" är förstås coronapandemin. När Norge införde 14 dagars karantän för de som återvände hem igen så sjönk försäljningen med 80 procent.
Nu överväger Norge att fortsatt hålla landets gränser stängda hela sommaren, fram till 15 augusti.
– Ja, det är jättetungt, det går ju inte alls ihop nu, säger Westerlund, som berättar att den nyöppnade butiken heller inte kunnat utnyttja möjligheten att korttidspermittera då personalen varit anställd mindre än tre månader.
– Men nu, från 1 maj, har vi nya öppettider och har permitterat hela personalen (åtta stycken) på 60 eller 80 procent. Nu gäller det att härda ut.
I Piteå drar Kethy Lindehag, ordförande i Piteå handel, efter andan då hon hör att norska gränsen av allt att döma hålls stängd hela sommaren.
– Det är en jättekatastrof för handeln om turisterna uteblir, norrmännen brukar handla mycket och står för stor del av försäljningen, säger hon.
Lindehag konstaterar att det redan nu är väldigt tungt och hon tror vi kommer att få se fler butiker slå igen.
– Hälsan ska naturligtvis gå först, så det är bara att acceptera, men nu är det extra viktigt att Piteborna fortsätter att handla lokalt. Det måste finnas butiker kvar för att locka tillbaka turisterna när det här är över också.
Bland campinganläggningarna betyder den stängda gränsen förstås väldigt mycket, både Pite havsbad och Västra kajen har redan förlorat mycket pengar.
– Norrmännen står för 40 procent av vår beläggning sommartid, men vi har kontakt med gäster som säger att de ska komma ändå, de tar karantäntiden efteråt, säger Kristofer Lundström, vd Pite havsbad.
Lundström räknar med 20–40 procents tapp i sommar. Han tror mycket på "hemester", att svenskarna kommer.
– Vi märker en positiv trend, vi har cirka 20 procent bokningar inför midsommar redan nu.
På Västra kajen är det väldigt lugnt nu, men Karin Lindbäck är ändå försiktigt positiv.
– Jag tror det blir mer spontancamping i år. Norrmännen har inte avbokat än och en del kommer nog trots karantän, säger hon.