I dag får alltså deltidsarbetslösa som stämplar upp till heltid bara a-kassa för 75 dagar inom en ersättningsperiod på 300 dagar.
Regelverket skapar närmast ett moment 22 för alla deltidsarbetslösa. Den som går ut och jobbar exempelvis en måndag, tappar resterande fyra dagars a-kasseersättning.
Hoppar in
- Det är en ren katastrof. Alla förlorar på det här systemet, säger Elisabeth Fahlman, Piteå, en av många som är starkt kritisk till systemet.
Sedan 2009 har hon haft anställningar av och till. I nuläget är hon arbetslös, men då och då kallas hon in för att jobba vid Piteå älvdals sjukhus, Päs. Det handlar då om sjuk- eller semestervikariat.
- Jag har två positioner där jag brukar kallas in, dels som chaufför för post- och labbilen, men även vid information och hotell, berättar hon.
Då hon kallas in kan det handla om sjuk- eller semestervikariat. Problemet är då att så fort hon kallas in för att jobba en dag, ryker hennes ersättning från a-kassan för resterande dagar av arbetsveckan.
- Det är det här som är så sjukt med systemet, säger Elisabeth Fahlman.
Konsekvenser
Med dessa förutsättningar anser hon och många andra deltidsarbetslösa sig helt enkelt inte ha råd att gå ut och jobba.
- Så kan ju ändå inte syftet ha varit. Det här förlorar ju alla på. Jag som arbetstagare, arbetsgivaren som inte får tag på folk och i slutändan samhället som kanske tvingas betala ut försörjningsstöd till människor som till slut blir utförsäkrade, säger Elisabeth Fahlman.
Regelverket får alltså konsekvenser som att arbetslösa helt enkelt tackar nej när de blir erbjudna jobb. Detta är något som inte heller är tillåtet hur som helst.
- Så är det. Jag får egentligen inte tacka nej och en arbetsgivare som inte har förståelse för hur det fungerar, kan ju rapportera detta, säger Elisabeth Fahlman.
Den som tackar nej och rapporteras riskerar stängas av från a-kassan i en månad. Men det finns undantag från regelverket (se artikel intill).
Samtidigt finns arbetsgivare som är helt införstådda med situationen, väljer andra lösningar. Exempelvis kan en annan person erbjudas jobb.
Otrygg
Elisabeth Fahlman är glad över att ha fått in en fot vid Päs.
- Jag har jobbat mig till en position som första vikarie när det gäller avdelningarna information och hotell samt labb- och postbil.
Men helt trygg upplever hon inte att situationen är.
- Min chef vet ju hur regelverket fungerar. Samtidigt är hon ibland i behov av någon som bara jobbar en dag och väljer då kanske att kalla in någon annan än mig. Vips är jag kanske inte första vikarie längre, resonerar Elisabeth Hedman.
När det gäller hennes 75 deltidsdagar så är de förbrukade. Exakt hur många hon "offrat" genom att gå ut och jobba en eller två dagar, kan hon inte säga.
- Nej, men det kanske handlar om uppemot 20, säger hon.