Nedskärningarna inom skolan får stora konsekvenser för svaga och utsatta elever. Olika stödfunktioner har dragits in och på Strömbackaskolan slår man ihop klasser på yrkesprogrammen vilket kan innebära att fler får problem att klara sin gymnasieexamen.
Kommunalrådet Kata Nilsson (S) är skolansvarig inom kommunledningen och hon tycker att skolan har tillräckligt med pengar.
– Det är klart att man alltid vill ha mer pengar att röra sig med, men med tanke på att vi lagt en beräknad minusbudget på 116 miljoner tycker jag att vi har gjort det ganska bra i dessa tider, säger hon.
Har bun tillräckligt stor ram?
– Ja, utifrån de förutsättningarna. Vi har ökat deras ramar 2024, säger Nilsson.
Är det inte allvarligt med besparingar i skolorna?
– Ja, men vi tog all kostnadstäckning för inflationsrelaterade kostnadsökningar och löner i budget 24. De har inte redovisat några sådana besparingar till KS, säger kommunalrådet.
Kommunalrådet hänvisar de allra flesta frågorna till barn- och utbildningsnämden.
– Det är ju olika nivåer i kommunen där jag som vice ordförande i kommunstyrelsen sitter med vid budgetberedningen och beviljar eller inte beviljar äskanden. Äskanden som har gjorts för inflationsrelaterade kostnadsökningar och löner har vi tagit, säger Kata Nilsson.
Det kanske behövs mer pengar?
– Men vi har ökat deras ramar 2024 och vår bedömning är ju ändå att pengarna ska räcka. Det är nämnden som är ansvarig för omfördelningar inom nämnden.
Känner du inget ansvar för skolan i Piteå?
– Jag känner ansvar för helheten och därför sitter jag med vid budgetberedningen, säger Kata Nilsson.
Helheten verkar problematisk för skolans del?
– På vår totala budget är skolan en väldigt, väldigt stor del. Alla verksamheter har förstås önskemål om mer pengar, men det är som sagt för att inte spara på välfärden som vi lagt en budget med beräknat minus på 116 miljoner, säger kommunalrådet.
Skolan är väl en viktig del av välfärden?
– Som sagt jag ser till helheten. Hela kommunens verksamhet är viktig.
Skolan är inte viktigare än något annat då?
– Skolan är jätteviktig. Men vill du prata om omfördelningar inom nämnden så måste du prata med nämnden, säger Kata Nilsson.
Hans Öhlund (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, tycker att man gjort rätt prioriteringar.
– Vi försöker vara så kloka som möjligt. När det gäller omfördelningar handlar det om prioriteringar och om jag ska välja mellan större barngrupper i förskolan eller att 16–17-åringar får samläsa så väljer jag nog hellre att unga vuxna får läsa i större grupp, säger han.
Har bun nog stor ram?
– Jag skulle vilja ha större ram, men ingen kan trolla med knäna, säger Hans Öhlund.