Kommunalrådet: "Går på knäna är ett hårt uttryck"

Piteå kommun prioriterar skolan, anser kommunalråd Kata Nilsson (S). "Det finns inget egenvärde i att skolan ska kosta mycket eller lite", säger hon.

Kata Nilsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Piteå sedan valet 2022.

Kata Nilsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Piteå sedan valet 2022.

Foto: Carolina Bengtsson

Piteå2024-06-12 18:30

Piteå-Tidningens granskning visar hur utbildningsförvaltningens budget har urholkats, då man inte fått kompensation för kostnadsökningar. 

Trots de reellt sett minskade resurserna, menar kommunalrådet att skolan är prioriterad.

– Ramen ökas ju (nominellt sett, red:s anm). Vi jobbar budgetår för budgetår, jag kan inte ta ansvar för beslut som fattats tio år tillbaka i tiden. Jag var inte med då. Men den socialdemokratiska linjen är att vi ska erbjuda en bra utbildning till barn och unga, säger Kata Nilsson, som hänvisar till att den största delen av kommunens budget går till vård, skola och omsorg.

undefined
"Det finns inget egenvärde i att skolan ska kosta jättemycket eller jättelite, det viktiga är att vi levererar bra skola och Piteå är en bra skolkommun", säger Kata Nilsson.

Inför 2024 ökades barn- och utbildningsnämndens driftsbudget med drygt en procent. Samtidigt beräknas inflationen driva upp kostnaderna med över fyra procent.

Kommer BUN att få kompensation för inflationsrelaterade kostnadsökningar 2025?

– Ja, till viss del. Sedan ser vi också att de kostnadsökningarna kommer att minska i och med att inflationstakten minskar, säger Kata Nilsson.

I kommunsverige rankas Piteås skola som kostnadseffektiv. Niornas betyg är relativt höga i förhållande till de resurser som läggs. Förra året kostade Piteås grundskoleelever i genomsnitt 14 617 kronor mindre än riksgenomsnittet. Såväl Sveriges lärare som förvaltningens högsta chef, vittnar nu om att gränsen är nådd för hur mycket effektivisering skolan tål.

Finns det någon gräns för hur mycket skolan kan effektiviseras?

– Det vet inte jag, säger Kata Nilsson.

Personer på förvaltningen menar att den gränsen är nådd nu.

– Det är just av den anledningen som vi väljer att inte lägga spar på skolan inför 2025, säger kommunalrådet, med hänvisning till att barn- och utbildningsnämnden slipper ett aviserat sparkrav på en procent.

Sedan några år tillbaka sjunker betygen i årskurs nio drastiskt i Piteå kommun. Samtidigt spelar föräldrarnas utbildningsnivå en allt större roll för elevernas skolresultat.

Vad gör Piteå kommun för att utjämna de klyftor som finns mellan barn med olika bakgrund?

– Vi lägger den stora delen av kommunens budget på skola, vård och omsorg. Sedan är det inom barn- och utbildningsnämnden som fördelning sker av den budget som nämnden har, säger Kata Nilsson.

Kompetensförsörjningen beskrivs som en av framtidens stora utmaningar för utbildningsförvaltningen.

Hur ska kommunen lyckas rekrytera till en verksamhet som går på knäna?

– Går på knäna tycker jag är ett hårt uttryck. Vi har en bra skola i Piteå och en politisk ambition om att det ska fortsätta vara så. Däremot ser vi att det är kompetensbrist inom alla branscher just nu och självklart vill Piteå kommun vara en attraktiv arbetsgivare, säger Kata Nilsson.

Många inom skolan beskriver läget som ytterst pressat.

– Det förstår jag. Det är verkligen beklagligt att det är så. Men det lilla utrymme vi har, till exempel inför budget 2025, väljer vi att lägga på skolan.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!