Kast med boll och kroppskontroll

Cirkusskolan med Cirkus cirkör börjar mjukt, med lära känna-övningar, akrobatik och jonglering. I veckan som kommer blir övningarna allt mer avancerade och på torsdag är det uppvisning för föräldrar och vänner.

Berit Bergstedt, verksamhetschef för Piteås Folkets hus-förening, står med Kajsa Westman, 7 år, Filippa Björklund, 9 år, Allis Södersten, 8 år, Mathilda Hultqvist, 7 år och Tyra Nordborg, 7 år.

Berit Bergstedt, verksamhetschef för Piteås Folkets hus-förening, står med Kajsa Westman, 7 år, Filippa Björklund, 9 år, Allis Södersten, 8 år, Mathilda Hultqvist, 7 år och Tyra Nordborg, 7 år.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2014-06-16 10:33

– Tror ni harar kan hoppa baklänges?

Cirkusläraren Lukas Ivanow visar att det kan de minsann och tjugotalet barn i åldrarna 7-9 år följer hans rörelsemönster på mattan.

Tre klasser, två i cirkusträning och en i parkourträning, hålls dagligen i C-hallen på Norrmalmia. Cirkusskolan har funnits i omkring tio år i samarbete med Cirkus cirkör och Piteås Folkets hus-förening. I år är även ABF samarbetspartner.

Våga göra fel

Under fem dagar ska barn i de två ålderskategorierna 7-9 år och 10 år och uppåt, bland annat ta del av akrobatik, jonglering med diabolo och käglor samt trapets och lindans. Vad de gör beror på barnen.

– De ska dels lära sig kroppskontroll och övningarna, dels känna att det är roligt. Vad vi gör beror på hur trygga de känner sig. Man måste våga göra fel, för det är då man lär sig, säger cirkusläraren MethineeWongtrakoon.

Parkour årets nyhet

De tre klassledarna är cirkusartister som ingår i Cirkus cirkörs sommarturné, där de åker över landet och håller kurser i cirkus- och parkourträning. På eftermiddagen är det parkour som gäller, för de som är tio år och uppåt. Parkour handlar om att ta sig över hinder på ett obehindrat sätt, genom kreativa kroppsövningar.

– Det var en insändare i PT som beskrev att det borde finnas parkourträning och då insåg vi att vi ju behövde prova det också, säger Berith Bergstedt på Piteås Folkets hus-förening. Förutom att Bergstedts fem barnbarn går på cirkusskolan, tycker hon att det är viktigt att erbjuda alternativ i sportutövandet.

– Det är jätteviktigt att det finns mer än fotboll. Här lär man sig mer än bara om konsten, man lär sig också om vikten av samarbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om