- Det fanns 36 olika telefonförbindelser och vaktens område omfattade 10 mil, berättar Halvard Kassfeldt.
Alla bekvämligheter
Det stora sjukhusbygget påbörjades julen 1944. I en tid då tyskarna trängts tillbaka och Nordnorge låg där som ett ingen mans land.Halvard Kassfeldt kom till förläggningen den 23 januari 1945. Även om det var i andra världskrigets slutskede var det ingen som vid den tiden var säker på när striden skulle avblåsas
- De flesta var då övertygade att kriget skulle pågå en längre tid, berättar Halvard Kassfeldt.
Han erinrar sig att sjukhuset och kringliggande förläggningar byggdes upp med alla moderniteter
- Det var 250 bäddar på sjukhuset med huvudsakligen norsk sjukhuspersonal. Dessutom fanns det baracker som skulle inrymma 2 000 norrmän. Allt med bekvämligheter som el, vatten och avlopp, toaletter och badrum. Byborna fick också nyttja sjukhusets tjänster, även tandläkaren. Köket var lika stort som I19 i Boden. När det sprängdes i tjälen gick vid ett tillfälle ett rejält tjälstycke genom taket och vi tvingades att resa upp delar av köket igen, erinrar sig Halvard Kassfeldt.
Det var mitt i smällkalla vintern som bygget påbörjades.
- Om jag inte missminner mig låg temperaturen för det mesta kring 37-40 grader. Vid något tillfälle uppmättes visst 52 grader
För att norrmännen skulle kunna löpa på skidor ordnades även ett 17 km långt skidspår i terrängen, för att lära sig att ta sig fram, gömma samt förflytta sig.
- Det var tydligen litet si och så med färdigheten att ta sig fram på skidor för en del norrmän.
Allt var hemligt
Brevkorrespondensen hem var lika hemlig, som allt annat.- Allt censurerades så att det inte skulle framgå var vi befann oss och i vilket syfte, säger Halvard Kassfeldt.
I uppgifterna ingick även att ordna en vinterväg från Karesuando till Kautokeino, ett samhälle som i november 1944 jämnades med marken av tyskarna. Tvärs över sjöar, myrar och vattendrag.
-I den uttagna styrkan ingick bland annat jag och Knut Lindberg, Öjebyn.Vi vägrade och slapp. Vägarbetet fick ett olyckligt slut. En norrbottning och en norrman drunknade när deras fordon gick genom isen. Det var i mars 1945
Halvard Kassfeldt tjänstgjorde i Karesuando i tre månader, till den 19 april 1945
En av kamraterna var författaren Birger Wikström, som till tidningarna skickade kåserier kring kriget.
- En gång fick han det väl tilltagna arvodet om 150 kronor för ett kåseri. För det bjöd en stor grupp kamrater på fest i Grapes hotell i Karesuando, berättar Kassfeldt.
Efter kriget plockades sjukhuset i all hemlighet ned och delar av lägret flyttades till olika platser runt om i Norge