Baggen
Baggen är en av de största öarna i Piteå skärgård. Här finns ett friluftskapell och fyra övernattningsstugor för uthyrning via Piteå Turistcenter. De höga branta hällarna och de mellanliggande sandvikarna på sydväst sidan av ön lämpar sig väl för bad. Här går det att campa och torrklosett finns att tillgå. Här finns brygga, eldstad och vindskydd. Själahällan heter platsen där kommunens rejäla brygga ligger. Inte långt från Själahällan finns spåren av den malmbrytning som gjordes i slutet av 1700 talet. Friluftskapellet är fint i all sin enkelhet. En cirka 350 meter lång promenad tar dig dit. Följ stigen nära stranden förbi uthyrningsstugorna och en bit till genom skogen.
Fingermanholmen
Nästan inne i centrala Piteå, i Inrefjärden, ligger Fingermanholmen nära och lättillgänglig med båt och kajak under sommaren. Gästbrygga finns samt bastu och raststuga, grillplats, tillgänglighetsanpassad torrtoalett
Vargön
Öns populäraste besöksmål är naturreservatet Koskäret och Koskärshalsen. Inom naturvårdsområdet har skogsvårdsstyrelsen iordningsställt en bryggplats, raststuga, rastplatser, torrtoalett, grillplats samt en markerad upp en strövstig. På öns norra sida finns Laxskäret med en stuga öppen för allmänheten. Ingen brygga här. Från Laxskäret finns en stig genom skogen till öns södra sida, Per Stål viken, där finns stugbyn. Stugbyn består av ett 15-tal sommarstugor, idylliskt placerade nära varandra. Ett intressant besöksmål. En rejäl brygga gör det lätt att angöra.
Nördmörön
En av skärgårdens finare badöar, mycket populärt besöksmål. Stranden Mörösanden förbinder numera de två öarna, Möröskäret och Nördmörön. Mörösandens norra sida har långgrund sandbotten, väl lämpad för bad. På Nördmöröns högsta del finns gamla strandvallar av sten, en cirka 300 meter lång skogspromenad tar dig dit
Inre Mörögrund
För den som tycker om att ligga och dåsa på en solvarm skärgårdshäll är Inre Mörögrund ett utmärkt utflyktsmål. På ön finns nämligen en lagunliknande vik med förnämliga klipphällar. Ön är mycket strövvänlig och har ingen sommarstugebebyggelse. Öster om grundet ligger Pata Peken, en liten holme som Pite segelsällskap använder som rundningsmärke under sin årliga regatta, Patta Peken Race.
Olsvensakallen, Olsvensa stenarna
Ligger inom Stor-Räbbens naturreservat. Här uppehåller sig ett stort bestånd av sälar som ligger på ytnära stenar. Här kan man inte gå iland men man kan stanna till med båten och betrakta sälarna på avstånd. (200-300 meter). Ett ganska nytt sälskyddsområde finns markerat på nyare sjökort. Området omfamnar även Lilla Björn. Skyddsområdesgränsen får inte korsas under hela året men det hindrar inte en stark upplevelse av att träffa på säl. Att sakta närma sig gränsen söderifrån brukar ge bra kontakt med säl.
Rönnskär
Ön hör till Västerbottens län och ägs av Piteå och Skellefteå kommuner, den ligger i yttersta havsbandet mot Bottniska Viken Pite-Rönnskär är idag företrädesvis ett sommarparadis med ett intressant förflutet som fiskeläge, lotsstation och fyrplats. Har du inte egen båt så kan du boka en båttur.
Stenskär
Den solglittrande lagunen på Stenskär lockar många besökare med sin långa sandstrand. På ön finns också ett rikt fågelliv, lämningar efter gamla labyrinter och längst inne i viken ligger ett pittoreskt fiskeläge med rödmålade fiskestugor.
Stenskär ingår i Bondöfjärdens naturreservat, vilket gör att man bör visa särskild hänsyn mot naturen när man vistas här. Hamndjupet är tre meter. Här finns 25 gästplatser.
Svinöra
Här har Piteå båtklubb sin hemmahamn. Svinöra är en hamn som skyddar mot dom flesta vindar. Det finns 80 gästplatser, de flesta med el. Färskvatten vid bryggorna. Under sommarsäsongen brukar det finnas en övärd som tar hand om gästerna. Jollar, kanoter och surfingbrädor finns till utlåning. Här finns kiosk, bastu, grillstuga, grillplatser, toaletter, promenadstigar med mera.
Grytan
En liten ö som ligger i Nördfjärden, cirka 300 meter från land där isbanan startar. Här har Piteå kommun ställt i ordning grillplats. Kommunen beskriver Grytan som något av ett oupptäckt smultronställe.
Berkön (badklipporna)
Berkön är huvudsakligen beväxt med skog och bebyggdes först 1960. 2012 fanns 12 fastigheter på ön. På Berköns södra sida finns landmärket. "Röhällan". Det är inte helt lätt att angöra Berköns södra stränder men skapliga badstränder finns i vikarna.
Mosesholmen, Hällskäret
Mosesholmen beskrivs som en av Piteås allra vackraste platser. Dessutom erbjuder viken innanför ön skydd mot alla vindar. Det faktum att holmens södra strand är tvärdjup gör det möjligt att, även för dig med stor båt, kliva rakt upp på stranden och njuta av vindskyddet. Viken har fria vatten med ett djup av 3 m. Sundet norr om Mosesholmen är något grundare ca 1,2 m. På Hällskäret finns tillgång till eldstad, sittgrupp och nu även brygga. På Hällskäret, mitt emot Mosesholmen, finns Café Hildur. Lätt att angöra vid Caféets brygga.
Mellerstön
Mellerstön är en stor ö, med bra bär- och svampplockning vid säsong. Det finns en fiskarstuga som hade skärgårdens enda året runt-boende. Här stannar många seglare och större motorbåtar på genomresa. En stor brygga med plats för 15 båtar gör det lätt att stanna. Vattendjupet vid bryggan är ca 2,5 meter och ute i viken omkring 5 meter. Här går det att campa och hyra stuga. Här finns torrklosett, bastu och eldstad.
Källa: Piteå kommun, bottenviken.se med flera.