Karolines folkdräkt kan bli kunglig bröllopsgåva

25 nyskapande folkdräkter håller på att ta form runt om i landet. Norrbottens bidrag skapas av studenten Karoline Pettersson som hoppas att just hennes dräkt ska bli en kunglig bröllopsgåva.

Karolines dräkt blir en blandning av nytänkande och tradition.

Karolines dräkt blir en blandning av nytänkande och tradition.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2010-05-12 06:00
I hallen ligger mängder av påsar, Karoline Pettersson har precis kommit hem från Stockholm där hon valt ut tyger till sin folkdräkt i den lilla butiken Söders Tyger.
- Det fanns alldeles för mycket att välja på så det var svårt (skratt). Men nu känner jag mig nöjd!
Det är Svenska Turistrådet, STR, som i samband med sitt 125-årsjubileum arrangerar tävlingen Folkdräkt 2.0. 25 olika designers runt om i landet ska skapa lika många nya folkdräkter - en för varje landskap.
I dag är folkdräkten mest ett plagg som dyker upp på midsommarfirande, dop eller bröllop, men det är något som STR vill ändra på.
- Vi vill lyfta ämnet folkdräkt och sammankoppla dess historia med platser i Sverige i ett turistiskt perspektiv, säger Jenny Engström, STF.
Tips via bloggen
Det var via den egna bloggen som Karoline fick tipset att vara med i tävlingen. Hon skickade in en förfrågan och kom med som sista deltagaren. Av en slump var det enda landskap som var ledigt just Norrbotten.
Hennes skapelse blir en kombination av både nytänkande och tradition.
- Jag ville skapa en dräkt med mycket färg och som man kan använda på allt från rockkonsert till högtidliga tillfällen. En dräkt med mycket färg som passar för många tillfällen.
För att hämta inspiration har hon bland annat bott en natt i kyrkbyn i Gammelstad och träffat Elisabeth Martinsson som är något av en expert på dräkter från Norrbotten.
Norrbotten saknar egentliga folkdräktstraditioner. Karolines bidrag blir en moderniserad kvinnodräkt med en variant av den norrbottniska rödtröjan (som egentligen bärs av män). Kjolen blir grå/vit randig (influenser från bland annat Överkalix) och blusen lilapricklig med spetsar. (Samma lila färg som återkommer i dräkter från Kiruna och Arvidsjaur) Till det blir det en form av förklädesväska i blommigt tyg.
För att skapa en "skön" och inte så tung dräkt är materialen bommull.
- Jag har också tänkt en del på klimatet. Eftersom det är rätt kallt här uppe och kjolen ska sluta strax nedanför knät så blir det röda strumpor till som min moster har hjälpt till att sticka.
En natt i kyrkbyn
Karoline kommer från Örnsköldsvik, men studerar till musiklärare och sångpedagog i Piteå. Design, mode och sömnad är ett stort intresse - stilen är 40- och 50-tal och hon syr ofta om loppisfynd.
Alla designers har en egen blogg där man dels kan följa deras arbeten, dels rösta på sin favorit. Den 27 maj visas alla dräkter upp på en stor modevisning i Stockholm. De tio dräkter som fått flest röster (tillsammans med juryns wild card) går till final. Det vinnande bidraget utses sedan av en jury och blir en bröllopsgåva till Victoria eller hennes Daniel.
- Jag är jättenöjd om jag får med mitt bidrag bland de tio som går till final! säger Karoline.
Fotnot: För att vara med och rösta på din favoritdräkt: Gå in på www.svenskaturistforeningen.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om