Pyhäjoki ligger drygt 15 mil från Piteå, om man tar fågelvägen över Bottenviken. Företaget Fennovoima som ska bygga kärnkraftverket med hjälp av ryska Rosatom säger att förseningen beror på att det tagit längre tid än väntat för Rosatom att lämna in alla nödvändiga handlingar. Därför kommer inte alla tillstånd vara klara som planerat under 2018 utan man bedömer att det kommer vara utrett först 2019. Miljöaktivisten och Pitebon Per Holmqvist från nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken har under många år protesterat mot bygget.
Vad betyder den här förseningen för dig?
– Ja det betyder väl att man blir en äldre kämpe. Nä, men det är lite splittrade tankar. Det betyder att kampen pågår i ett, fem eller kanske tio år till. Det är trist att de inte konstaterar att projektet läggs ner omedelbart. I stället får vi en ny process, säger Per Holmqvist.
Rosatom är ett statligt ägt bolag som ansvarar för all atomteknologi i Ryssland, både militär och fredlig. De har över 250 000 anställda och äger all kärnkraft i Ryssland och tillverkar utöver reaktorer även kärnvapenspetsar och producerar plutonium. Deras inblandning i kärnkraftsbygget har väckt stora protester.
Fennovoimas vd Toni Hemminki skriver i ett pressmeddelande: ”Eftersom överlämnandet av dokumenten under de två första åren varit långsammare än uppskattat har inte heller Strålsäkerhetscentralen kunnat göra sitt uppskattningsarbete i den omfattning som de räknat med”.
Holmqvist tycker att uttalandet är talande för Rosatom.
– De har inte varit tillräckligt seriösa enligt tidigare rapporter och har fått gå tillbaka och göra om. Bygglovet bygger på att de hinner få ihop ett säkert kärnkraftverk men de klarar inte av att klargöra det, säger han.
Piteå kommun har flera gånger officiellt markerat att de är emot en kärnkraftsetablering i Pyhäjoki. Redan 2008 sa kommunen nej till kärnkraftsplanerna under en remissrunda. När det gäller politiker på riksnivå är däremot Per Holmqvist besviken över att inte mer görs för att skydda Bottenviken från vad han ser som en säker död.
– Vi är fruktansvärt besvikna på miljöminister Karolina Skog när hon inte ville ta emot oss eller prata med oss. Jag tycker det är lågt att vi inte kan komma och förklara våran oro för henne. Politikerna måste göra mer, ett kärnkraftverk skulle förstöra hela Bottenviken, säger Per Holmqvist.