Karnevalsyra vid Barnens Dag

För 85 år sedan startade Barnens Dag i Piteå, där det bjöds på underhållning, sång, musik, dans och karneval. Allt inramat av praktfull ljussättning och sprudlande fyrverkerier. Behållningen gick till att underhålla barnkolonierna i Pitebygden. Barnens Dag firades sedan årligen i Piteå, med en del avbrott, fram till 1950.

Festplatsen vid kanalen. Bilden är från 1929 och är tagen i riktning mot Norra stadsfjärden.

Festplatsen vid kanalen. Bilden är från 1929 och är tagen i riktning mot Norra stadsfjärden.

Foto:

PITEÅ2009-06-17 06:00
När det var Barnens Dag rådde feststämning över Piteå.
Det första arrangemanget, i september 1924, inramades av vackert väder.
- Vår Herre ignorerade meteorologerna fullständigt, rapporterades det.
Så tycks i många fall också varit långt efter detta, i samband med senare gatufester som Piteå dansar och ler.
Festområde vid kanalen
Det var dock till en början ingen självklarhet att festligheterna skulle få anordnas vid kanalen, och i intilliggande parkområde. Stadens planteringsnämnd ansåg sig inte kunna upplåta parken. Men stadens fäder, genom stadsfullmäktige, beslutade dock att "köra över" planteringsnämnden och upplåta området för arrangemanget.
När karnevalsyran av årgång 1924 lagt sig i Piteå uttalades det samstämmigt av bygdens invånare:
- Den första Barnens Dag bör inte bli den sista!
Det blev det inte heller. Evenemanget återkom, med en hel del avbrott, och pågick till och med 1950 när Barnens Dag firades för sextonde och sista gånget. 1951 avlöstes Barnens Dag av Piteå idrottsförenings höstmässa. PIF:s aktiviteter ägde till en början rum på den gamla platsen vid kanalen, mitt emot stadshuset, fram till 1957. Festområdet flyttades sedan till Norrstrand. I början av 1960-talet blev det igenfyllda kanalområdet intill kyrkan plats för Nattivalen. Det skulle sedan dröja ett antal år innan området vid kanalen åter blev festområde, förlagt till nuvarande Badhusparken.
Kabaré på landsmål
För underhållningen startåret, som pågick under lördag och söndag, svarade bland annat Martinska kapellet, som drog genom området i en vackert smyckad bil. Här fanns, enligt annonsen, även "tvättäkta" zigenare som trakterade piano och fiol, Cederska kapellet och det Sydtyska kapellet, som trakterade klaver samt Piteå sångarförbund .Det bjöds på musik av orkestern Lyran. Arrangörerna hade även ordnat med en kyrkokonsert, där 150 yngre flickor fanns med i kören. Solopartierna framfördes av Sven-Otto Svensson. Dessutom hade anordnats en så kallad Venetiansk konsert samt kabaré på landsmål, varvat med nya och glada visor. Kyrkokonserten gav en särskild behållning på 700 kronor, som gick till Barnens Dagkassan.
På strömmen fanns en flytande musikhall och ett flytande sagoslott, byggt på pråmar.
En hel del sprithaltiga drycker inmundigades under karnevalsyran. En och annan överförfriskad person plumsade ner i Strömsundskanalen, som i folkmun kallades "Sundhetskanalen".Bland annat för att där utmynnade Stadshotellets kloak.
Till en tombola hade vinster skänkts i form av ett fat bensin, tapeter till en våning om tre rum och kök, en stor samling Gevalia-extra blandning i originalförpackningar och tidningsprenumerationer på olika tidningar samt båtresor.
Extratåg till Piteå
Söndagens evenemang inleddes med revelj. Under dagen genomfördes ett karnevalståg, med bland annat Gustav II Adolf i sällskap med våra mest berömda Piteåbor. Dagen till ära hade även ordnats en fotbollsmatch.
För att locka många till festen hade det ordnats extratåg från Älvsbyn, som stannade upp vid alla stationer mot Piteå.
Om karnevalståget skrevs det:
- Det bästa vi hittills sett. Vi har hört åskådare förklara att karnevalståget vid Piteås första Barnens Dag står sig även vid jämförelse med liknande i både Stockholm, Sundsvall och Luleå.
Sådant klingade säkerligen vackert i Barnens Dagschefens öron.
Rader av kulörta lampor genomkorsade parkområdet och kajen åt alla håll och riktningar och ett stort antal marschaller hade tänts under kvällen. Till ljuseffekterna hörde även fyrverkerier och bengaliska eldar. Allt bidrog till att strömmens vatten glittrade i alla färger.
Direktör Gustav Ringius hade åtagit sig att gå i spetsen för "illuminationsfrågan". Ringius hade en viss erfarenhet av belysning då han ett 20-tal år tidigare stod som arrangör för en Venetiansk fest vid Strömmen, med lyckat resultat.
Dansade och log
När Barnens Dag i Piteå ordnades för sista gången år 1950 fanns Björkmans tivoli på plats. 42 järnvägsvagnar drog då till Piteå med tivoliutrustningen. Här fanns Mills cirkusshow, mastfenomenen Allan and Walther corps, som utförde konster genom ett eldhjul på 21 meter höjd. Här fanns den kinesiske universalartisten Wong Ko Liang, ormmänniskan Flora Dancia och trollkarlen Thoki Yenn samt kvartetten Flickery Flies med bland annat Britta Borg samt sångerskan Anita Bodsjö.
I programmet ingick även en fotbollsmatch, där Piteå mötte Husum.
Under tre dagar i augusti 1950, där arrangörerna utlovade att "Piteå dansar och och ler under dessa dagar", roade sig 20 000 personer. Upp till dans spelade dragspelaren Stefan Dahlén, Rolf Herberts, Cupol och Roxy. Servering hade anordnats på pråmar i strömmen där underhållning sköttes av en "fenomenal negerorkester". Som sista Barnens dagsdrottning korades Maj-Britt Lindström från Skuthamn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om