Kärlek och dramatik i älskat folklustspel

FOLKLUSTSPEL. Mer sång och dans än vanligt. Lustigheter och dramatik på ett väl beprövat grundmanus. Där har ni grunden för årets uppsättning på Karlbergsteatern. "Norrmalm i våra hjärtan" utspelar sig på det tidiga 50-talets Piteå. På tisdag är det premiär.

Piteå2006-06-22 00:00
Handlingen bygger på Gideon Wahlbergs (1890-1948) folklustspel "Söderkåkar" som gjorts odödlig i den klassiska tv-versionen med Arne Källerud och Gunn Wållgren. Thomas Krantz, som regisserar sin elfte uppsättning på Karlberg, har dock bearbetat manus en hel del. Grundstoryn är densamma, om två bröder som bor på samma tomt men tillhör olika samhällsklass och har olika värderingar. Här finns affärsbekymmer, kärleksproblem, glädjeämnen och skvaller. I bakgrunden gör PIF upp mot Luleå SK och "stålfarfar" passerar Piteå på cykel i Sverigeloppet.

Jättebra ensemble

Ett par "verkliga" personer från dåtidens Piteå dyker upp, exempelvis i form av Hedvig Lundström som var begravningsentreprenör och som här spelas av Siv Lundqvist.

- Det här är en jättebra ensemble. Det är a och o för att det ska bli bra teater, berömer regissör Krantz.

- Det blir mer sång och dans än vanligt. Det är en musikalisk ensemble, berättar han en stund innan han själv stämmer upp i "Svarte Rudolf". Fler gamla örhängen finns med, däribland Thory Bernhards-klassikern "Vildandens sång".



Vädret viktigt

Det mesta börjar falla på plats.Nu hoppas ensemblen bara på vädret. I fjol var det busväder de första kvällarna, men sedan kom solen och därmed publiken. "Norrmalm i våra hjärtan" spelas 27 juni-4 juli med extra matineföreställningar inlagda den 1 och 2 juli.

Stämningen är på topp när PT hälsar på. Revyprofilen Sixten Renquist sjunger igenom sitt solonummer:

"Alla behöver en lyckoklöver..." och grymtar sedan ett förnöjt "Hänn gick bra, hänn".

Ensemblen byter om till tidsenliga kläder.

- Det är en skatt för oss när folk haft möjlighet att spara så gamla kläder, konstaterar Lars-Erik Sandström.

Ny på Karlberg är Tora Renlund, välbekant ansikte i allsångssammanhang vars man Bruno är teaterns enmansorkester. Hon gör rollen som Signe, frun i det "fina" huset, och ser med spänning fram emot premiären.

- Vi har kört hårt med repetitionerna. Midsommar, vad är det, undrar hon och skrattar.

Stramt manus

Nygammal i gänget är Janne Hallen, till vardags dramalärare i Luleå, som gör comeback i sammanhanget.

- Det är kul att vara tillbaka och återse medlemmarna. Trots att tio år har gått är de lika pigga och snygga (skratt).

- Vi har ett manus med bra flyt. Den text som finns är nödvändig. Det är bra rensat och det är lättare att spela med ett stramt manus. Och historien är ju välbeprövad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om