- Han är en mycket uppskattad tillgång, en profil, och behövs även framöver, konstaterar Oscarsson vidare.
Pensionerade skötaren vid Furunäsets sjukhus Karl-Olof Berglund, 79 år, är tillsammans med Jan Sundberg, veteraner i den nu 50-årsjubilerande SCA-kören.
Tidig debut
Berglund har upplevt mycket genom åren i körsångarsammanhang, alltsedan han som 17 åring gjorde sin debut. Han har varit med om talrika framträdanden både i Piteåbygden som på mer avlägset liggande orter. Sjungit för tusentals och åter tusentals personer och ävem visat en aldrig svikande vilja att vara tillhands.Och gläds åt sången gör han fortfarande
- Det har aldrig varit tråkigt att gå på övningarna, konstaterar han och tycker fortfarande att han befinner sig i en utbildningstid.
- Alltid något nytt, både målgrupper och samarbetspartners. De senaste åren med ungdomsorkester och dansensemble för att ta ett exempel, fortsätter Berglund.
Viktigt inslag
Trivs fruarna kommer karlarna har någon myntat.- Det stämmer bra på vår kör, säger Karl-Olof Berglund.
Han ser kvinnornas medverkan runt kören som ett viktigt inslag. Bland annat vad gäller den sociala samvaron och att nå ut med verksamheten.
Karl-Olof Berglund möte med körsången ägde rum 1945, i dåvarande Öjebyns manskör. Sedan har hans stämma även hörts i Piteå musiksällskap och Piteå kyrkokör. Även i Furunäset-Munksunds manskör har han lämnat avtryck när det gäller det sångliga.
Chef med sångarintresse
SCA-kören är i dag Sveriges enda brukskör. Från SCA-koncernen får kören fortsatt stöd, även om det i dag inte finns någon SCA-anställd kvar i kören.- De som rekryterats under senare tid har haft sina anställningar utanför SCA, bland annat inom landstinget, noterar Sture Oscarsson
I en notis i Piteå-Tidningen för 50 år sedan kan läsas att SCA-kören, efter ett möte i augusti 1957, samlades till sin första repetition med de i Munksund SCA-anställda måndagen den 2 september i Casinot, vid Furunäsets sjukhus.
Sångarintresset var en gång livligt inom SCA-koncernen. Något som efter en större sångarträff i Sundsvall 1957 resulterade i att frågan om att bilda en kör även aktualiserades för Munksundsindustrin. Ett möte hölls i Munksundsgården, där det hela avhjälptes. Ett möte vid vilket även SCA-anställda i Byske och Luleå deltog.
Det var dåvarande chefen för SCA-koncernen Axel Enström som tog initiativet. Han hade ett stort intresse för manskörsång. Där SCA hade verksamhet bildades körer, bland annat i Kramfors, Holmsund, Byske och Karlsvik och med god sponsoruppbackning från SCA. Kören i Piteå fick vid sin start 41 sångare av vilka de flesta var verksamma inom industrin i Munksund. Ett antal av sångarna hade också tidigare medverkat i den nedlagda Furunäsets-Munksunds manskör.
Dirigentbyte
En gång fanns det många manskörer runt om i Norrbotten. I dag finns fyra kvar i länet av vilka tre finns i Piteå.Körförbundet i Norrbotten har i dag 24 medlemskörer, men de flesta är blandade.
-Det är tyvärr problem med rekryteringen av män även till de blandade körerna, konstaterar Sture Oscarsson
Äldst i SCA- kören är i dag Åke Larsson med sina 82 år och yngst Morgan Persson, 39 år.
SCA:s förste dirigent var Birger Grubbström. Han fick vid sin sida som andre dirigent Petrus Sandlund från Furunäsets-Munksunds kör. Efter Grubbström har Håkan Sandlund, Hortlax, Jorma Henttu, Piteå och Sune Östman, Öjebyn, hållit i dirigentpinnen.
Sune Östman, som dirigerat kören sedan 1981, slutar i vår. I höst kommer kören att presentera en ny dirigent.
Verksamheten har under ett antal år varit litet av en berg- och dalbana och faktum är att kören faktiskt höll på att "dö ut" när Jorma Henttu lämnade dirigentpinnen. Håkan Sandlund hoppade då in tillfälligt som en "räddande ängel" innan Sune Östman kom med i bilden och därmed lyfte kören många snäpp.
När det gäller rekryteringen av nya körmedlemmar erkänner Oscarsson villigt att det inte gått lika bra under senare tid.
- Men det skall vi råda bot på under hösten, säger han optimistiskt.
Som mest har det funnits 34 sångare med i SCA-kören. I dagsläget är man 25.<\c>