Vi träffas hemma hos honom. Hans rum är mysigt belyst och smakfullt inrett. Jag, som hade förväntat mig ett skrivbord fullt med teknikprylar, blir förvånad då där bara står två datorer, ett tangentbord och en mus. När jag frågar honom om han inte löder saker, skrattar han.
– Nej, det är inte riktigt samma sak som att programmera.
Började med en legorobot
Intresset för programmering började med en legorobot som han fick i present under mellanstadiet. Efter det började han lära sig att programmera på egen hand.
– Det går att läsa om hur man gör på internet. De som är intresserade av programmering är också ofta intresserade av att skriva om det, säger han.
Idag, ungefär sex år senare, går Karl teknikprogrammet på Strömbackaskolan – med inriktning mot just programmering. När jag frågar honom vad som behövs för att kunna programmera, är svaret enkelt:
– En dator. Sedan är det bara att ladda ned ett program där du kan skriva in koderna.
Kvalade till gymnasie-SM i programmering
Under en regnig dag i november befann sig Karl i ett rum på Strömbackaskolan i sex timmar, för att kvala till Programmeringsolympiaden, som är ett slags gymnasie-SM i programmering.
- Man fick uppgifter och så skulle man skriva ett program som gjorde att datorn kunde lösa dem.
Jag frågar vad det kunde vara för typ av uppgift och han säger att det är svårt att förklara, men han ger mig ändå ett exempel.
– Två hästar står på ett schackbräde där vissa rutor är blockerade. Uppgiften kan då vara att ta reda på huruvida hästarna kan komma till varandra eller ej.
Det ska alltså göras genom att skriva in koder som programmerar datorn att lösa uppgiften.
– Man skriver ju inte direkt in i datorn att det är ”två hästar”, skrattar Karl.
Han blir allvarlig och letar de rätta orden.
– Man kan säga att hästarna blir till koordinater.
Femte plats i Sverige
Veckan efter kvalet fick Karl ett mail om att han kommit topp 35 i Sverige och gått vidare till finalen. I januari reste han till Stockholm för att tävla.
– Tio stycken av oss tävlande bodde på vandrarhem. De resterande 25 bodde hemma. Alla var typ från Stockholm, skrattar Karl.
Finalen avgjordes på huvudsponsorn Spotifys kontor, där de 35 finalisterna satt vid varsitt bord, med varsin dator och hade fem timmar på sig att lösa sju uppgifter. Uppgifterna poängsattes efter lösningarnas kvalité och för varje lösning som deltagarna skickade in, kunde de se hur de låg till på en resultatlista.
Karl berättar att de flesta av finalisterna gick något typ av mattespets-gymnasium.
– Jag tänkte att ”oj, det här kommer inte gå bra alls, alla andra går mattespets.” Så på resultatet hade jag inga förväntningar. Jag tänkte att ”om jag kommer på en tjugonde plats så är det väldigt bra”, säger Karl och småler.
Onlinetävling
Karl kom på femte plats i finalen och har nu god chans att gå vidare till de internationella tävlingarna i programmering. Denna månad väntar en onlinetävling från vilken resultaten kommer att läggas ihop med resultaten från Stockholm. De med den högsta sammanlagda poängen kommer att få åka till Polen och tävla i Baltic Olympiad in Informatics och till Kazakstan för att representera Sverige i årets International Olympiad in Informatics.
–Jag försöker att öva i genomsnitt en timme per dag inför tävlingen, säger Karl.
När jag frågar honom om framtiden svarar han att han han ser den inom programmeringen, vilket är mycket förståeligt.