Tidningen Norrbottens-Posten, som summerade invigningen, konstaterade utifrån lördagens oroligheter, att söndagen bjöd på stilla sabbatsro över nejden.
I väntan på klocka
Vid invigningen, som ägde rum den 20 oktober, kunde församlingsborna inte höra klockors manande ljud att kalla till gudstjänst."Inom parentes kan nämnas att en för kapellet lämplig klocka kunna anskaffas från Arvidsjaur, där nya klockor nu komma att ersätta de gamla. Blott kyrkorådet nu i tid vidtager nödvändiga mått och steg för saken" kan läsas i Norrbottens-Posten.
Det skulle dröja till 1904 innan en kyrkklocka kom på plats, finansierad genom frivilliga gåvor.
Försångare hjälpte till
Invigningen skedde utan orgelmusik. Ett orgelharmonium, som i dag finns placerat framme i koret, kom troligen i samband med klockförvärvet. Innan dess hade församlingssången skett med hjälp av försångare. Dagens orgel sattes in för 50 år sedan, med 13 stämmor, och som köptes för 39 000 kronor hos Grönlunds orgelbyggeri.Det var fullsatt vid invigningen för 105 år sedan, när kyrkoherde Alfred Nygren höll invigningstalet. Åtta mammor lät, i samband med invigningen, döpa sina barn.
En för tillfället särskild kantat hade författats av dåvarande komministern, sedermera kyrkoherden, i församlingen, Axel Sandin.
Dagen efter invigningen avsynades kapellet och "befanns arbetet väl och samvetsgrant utfört och blev sålunda godkänt." Väggarna är uppförda av handbilat timmer.
Självlärd arkitekt
Det var en självlärd arkitekt, hemmansägaren F. Edvig Öberg, Harrbäcken, Norrfjärden, som ritade kyrkan. Byggmästarna Gustaf Dahlbäck från Blåsmark och Oskar Karlsson från Roknäs utsågs att leda och verkställa bygget. En minnessten med byggmästarnas initialer finns för övrigt placerad utanför kyrkan.Det berättas att det uppstod en diskussion huruvida kyrkan skulle byggas på frostfritt djup eller inte. Enligt uppgift skall en av arbetarna ha sagt "Ska det grävas frostfritt är jag inte längre med i bygget". Det blev inte frostfritt och kyrkan har stått pall utan sättningar.
Har antalet gudstjänstbesökare varit stort är det dock annorlunda numera.
-Det är 12-15 personer varje söndag. Procentuellt får det väl sägas vara bra då det numera bor strax under 300 personer i Långträsk, säger assistenten för församlingsarbetet, Anders Lindström.
Genom den omorganisation som är på gång inom församlingen kommer att till delvis återgå till sina kyrkvaktmästarsysslor.
Det finns många intressanta berättelser kring händelser och kring personer som besökt kyrkan i Långträsk.
Anders Lindström erinrar sig en av många historier som framlidne kyrkvaktmästaren Oscar Lind förmedlat.
Frälsare utan skägg
En av församlingsborna uttryckte vid ett tillfälle sitt ogillande över den nya altartavlan, vilken ersatte den som numera finns i Öjebyn. När Lind frågade varför församlingsbon var missnöjd fick han till svar: Frälsaren är utan skägg!Det är den kände konstnären och konservatorn Fridtiof Ericsson som dels utfört altartavlan och dels färgsatt kyrkorummet. De skisser Ericsson utgått från finns för övrigt inramade och placerade i kyrkans bakre del, donerade av dotterdottern och konstnären Anna Toresdotter.<\c>