"Stor oro för att fler säger upp sig"

Piteå kommuns mål att sträcka ut semester till 12 veckor inom socialtjänsten väcker stor ilska och oro bland Kommunals medlemmar.
– Vi känner att det här är den sista droppen som får bägaren att rinna över totalt, säger Sara Marklund, sektionsordförande.

Sara Marklund, sektionsordförande och Anna Lindgren, sektionsföreträdare på Kommunal i Piteå, ser en stor risk att flera av deras medlemmar väljer att säga upp sig om kommunens plan inför sommaren 2025 blir verklighet.

Sara Marklund, sektionsordförande och Anna Lindgren, sektionsföreträdare på Kommunal i Piteå, ser en stor risk att flera av deras medlemmar väljer att säga upp sig om kommunens plan inför sommaren 2025 blir verklighet.

Foto: Laila Bäckström

Piteå2024-12-09 18:30

Årets sommar innebar merkostnader på 21,8 miljoner kronor för socialtjänsten i Piteå kommun. Redan nu planeras inför sommaren 2025. Ett mål är att försöka sträcka ut semester till 12 veckor för att undvika kostsam hyrpersonal. 

Men förslaget tas inte emot väl av Kommunals medlemmar.

– När arbetsgivaren var inne och petade i sommarsemestern förra gången var det många som sa upp sig direkt. Nu finns det en oro och en risk för att fler säger upp sig och att vi tappar kollegor på grund av det här, säger Sara Marklund som även jobbar som undersköterska inom bemanningspoolen.

– Det är en stor oro, dels för att många försvinner, dels för att det är kompetent personal som försvinner. Var står vi då efter sommaren 2025? säger Anna Lindgren, sektionsföreträdare och vårdbiträde på Trädgårdens äldrecentra.

undefined
"Det här drabbar våra medlemmar som är vårdbiträden och undersköterskor", säger Sara Marklund.

Socialchefen Eva Börjesson Öman säger till PT att man inte tittar på att dela upp sommaren i perioder. Men Kommunals företrädare anser att 12 veckors semesterperiod i praktiken ändå skulle innebära tre semesterperioder på många arbetsplatser.

– Arbetsgivaren har bara omformulerat det till 12 veckor. Enligt det material som vi fått till oss är det skrivet så att 66,6 procent av personalen ska vara närvarande under hela perioden. Då blir det i praktiken tre perioder, säger Sara Marklund.

Att en 12-veckors semesterperiod skulle vara ett sätt att minska på hyrpersonal, tror hon inte.

– Det här drabbar våra medlemmar som är vårdbiträden och undersköterskor. Inom vårt avtalsområde tas det inte in någon hyrpersonal, utan det är så fall sjuksköterskor eller arbetsterapeuter.

Sara Marklund och Anna Lindgren menar att situationen för medlemmarna redan är tuff och att vikariebristen finns under hela året, återhämtningen är viktig, men går förslaget om 12-veckor igenom blir det ännu svårare att få folk att jobba inom socialtjänsten.

Förutom risken att anställda väljer att sluta och gå över till andra jobb, ökar också risken för sjukskrivning om förslaget om 12 veckors semester införs nästa sommar, anser de fackliga företrädarna. De nämner andra kommuner som infört tre semesterperioder, men backat tillbaka till två igen efter att personal mått dåligt.

– Man behöver sin återhämtning, men redan nu börjar det vara maxat, säger Anna Lindgren.

– Det handlar om hur kommunen ser på oss som jobbar inom det här avtalsområdet. Att vi ses som ganska utbytbara, att vem som helst skulle kunna jobba med det här, fast så är det verkligen inte, säger Sara Marklund.

undefined
Kommunals företrädare skulle önska att Piteå kommun tog till andra grepp för att få folk att välja att jobba inom socialtjänsten. Som högre grundlön, högre OB-ersättning och arbetstidsförkortning.

Liksom Anna Lindgren tycker hon att jobbet i sig är givande och nämner flera andra åtgärder som skulle kunna locka folk till vårdyrket och få dem att vilja stanna kvar. Som högre grundlön, högre OB-tillägg och arbetstidsförkortning.

– Andra kommuner har infört det, men Piteå kommun säger att de inte kan. Men det handlar nog snarare om att de inte vill, säger Sara Marklund.

Får ni uppskattning av Piteå kommun i dag?

– Vi får uppskattning via ord – att vi får höra att vi gör ett bra jobb. Men samtidigt får vi också höra att vi kostar och att vi måste tänka på budgeten hela tiden. Vi känner oss mer som siffror på ett papper än som människor.                                                

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!